Svenska banker måste rösta för att H&M betalar uteblivna löner

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Tusentals fabriksarbetare som syr kläder åt H&M har inte fått ut löner och ersättningar som de hade rätt till under pandemin. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Martin De Wals Will Baxter.

Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har fortfarande inte fått ut löner de tjänat in under pandemin. Nu uppmanar Fair Action svenska banker att rösta för ett aktieägarförslag på H&Ms bolagsstämma 4:e maj för att sömmerskorna ska få sina löner.

Pernilla Wahlgren flyr ansvar för klädkollektion

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

I I fjol sålde Gekås plagg inom Pernilla Wahlgrens klädkollektion för cirka 70 miljoner kronor.

Sömmerskor jobbar 13 timmar om dagen för så lite som fem kronor i timmen med att sy svenska kändisars kollektioner. Men Pernilla Wahlgren och andra som tjänar pengar på de låga lönerna flyr ansvar när de påstår att alternativet till slavlöner är något ännu värre.
Alternativet är löner som faktiskt går att leva på, skriver Fair Action på Expressen debatt.

Svenska modejättar blundar för sexuella trakasserier

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Foto: Tuul & Bruno Morandi / Getty Images

Klädföretagen använder idag feministiska slagord för att sälja kläder och stärka sitt varumärke. Samtidigt ser de mellan fingrarna med den överhängande risken för sexuellt våld mot sömmerskorna, enligt en ny granskning från Fair Action. Hur feministiska är svenska modemärken, egentligen?

Förklara dig, Kristersson!

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Foto: Axel Adolfsson

Sverige är en bromskloss i EU-förhandlingarna om en historisk lagstiftning för företags ansvar, trots att lagstiftningen efterfrågas av svenska företag och investerare. Fair Action kräver ett svar från Kristersson om varför Sverige vill försvaga den kommande EU-lagstiftningen.

Debatt: Mänskliga rättigheter är inte på rea

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Under Black week lockar modeföretagen med låga priser för att få konsumenter att köpa extra mycket nytt. Vi vill därför påminna om något som det inte går att sätta röda prislappar på – mänskliga rättigheter, skriver Fair Action på Aftonbladet Debatt.

Låt bistånd vara bistånd!

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Att minska biståndet i en tid när fattigdomen och hungern ökar riskerar att tvinga ännu fler människor på flykt. Foto: Pixabay.

Behoven i världen ökar och Sveriges bistånd behövs mer än någonsin. Då väljer regeringen att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna för de människor som flyr det fruktansvärda kriget i Ukraina. Ett beslut som innebär att tusentals organisationers arbete för minskad fattigdom och förtryck lamslås. Fair Action uppmanar regeringen att inte skära i biståndet, tillsammans med ett hundratal medlemmar i biståndsorganisationen ForumCiv.

Svenska banker måste sätta press på H&M att betala ut lagstadgade löner

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Coronapandemin har slagit hårt mot tusentals textilarbetare som inte fått ut sina lagstadgade löner och avgångsvederlag. H&M måste garantera att arbetarna får den ersättning de har rätt till. Det menar Fair Action i ett aktieägarförslag till H&Ms årsstämma.

Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har inte fått ut sina intjänade löner under coronapandemin. Att kunna garantera den lagstadgade ersättning arbetare har rätt till bör vara en självklarhet. Det menar Fair Action i ett nytt aktieägarförslag och uppmanar samtidigt svenska storbanker att ta ställning för förslaget på H&Ms årsstämma den 4 maj.

Öka biståndet till de som står upp mot Putin

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Det senaste decenniets allt hårdare begränsningar av civilsamhällets utrymme har gjort det mycket svårt – och farligt – att organisera sig. Foto: Pixabay.

Vi befinner oss i en global demokratikris där antalet auktoritära stater blir fler medan de demokratiskt styrda blir färre. Nu behövs mer demokratibistånd, inte mindre. Det skriver Fair Action på Altinget Debatt, tillsammans med representanter för bland annat Act Svenska kyrkan, Kristna fredsrörelsen och Svenska FN-förbundet.