Behoven i världen ökar och Sveriges bistånd behövs mer än någonsin. Då väljer regeringen att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna för de människor som flyr det fruktansvärda kriget i Ukraina. Ett beslut som innebär att tusentals organisationers arbete för minskad fattigdom och förtryck lamslås. Fair Action uppmanar regeringen att inte skära i biståndet, tillsammans med ett hundratal medlemmar i biståndsorganisationen ForumCiv.
Svenska banker måste sätta press på H&M att betala ut lagstadgade löner
Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har inte fått ut sina intjänade löner under coronapandemin. Att kunna garantera den lagstadgade ersättning arbetare har rätt till bör vara en självklarhet. Det menar Fair Action i ett nytt aktieägarförslag och uppmanar samtidigt svenska storbanker att ta ställning för förslaget på H&Ms årsstämma den 4 maj.
Öka biståndet till de som står upp mot Putin
Vi befinner oss i en global demokratikris där antalet auktoritära stater blir fler medan de demokratiskt styrda blir färre. Nu behövs mer demokratibistånd, inte mindre. Det skriver Fair Action på Altinget Debatt, tillsammans med representanter för bland annat Act Svenska kyrkan, Kristna fredsrörelsen och Svenska FN-förbundet.
Inte ens en procent av företagen omfattas av nytt lagförslag från EU
Idag presenterade EU-kommissionen sitt lagförslag om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö i sina värdekedjor. Civilsamhället välkomnar att det efter flera förseningar föreslås bindande regler för företag, men förslaget riskerar att bli en papperstiger. En stor brist är att små och medelstora företag inte omfattas – och de utgör drygt 99 procent av företagen i EU.
12 timmars arbetsdagar hos SHEIN
Näthandelsföretaget SHEIN har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Fair Action intervjuas i Lilla Aktuellt om villkoren för de som syr åt modejätten i Kina.
Pressbilder: Put your money where your mouth is
Svenska banker vill att H&M höjer sömmerskornas löner
Fem av sju svenska storbanker anser att H&Ms strategi för att öka sömmerskors löner brister. Det visar en ny granskning från Fair Action och Fair Finance Guide. Samtidigt får bankerna själva kritik för att inte ställa tillräckliga krav på klädjätten.
E-handlare bryter löften
Junkyard, Ridestore och Stronger meddelade 2021 att de skulle bli mer öppna med vilka leverantörsfabriker som de använder sig av. Men bara Junkyard har hållit vad de lovat, visar Fair Actions uppföljning.
Poddtips: Bomull, bralla och bra villkor
Fair Action gästar Plan B-podden och pratar om hur det står till i klädfabrikerna.
Förlängt säkerhetsavtal för klädfabriker i Bangladesh
Svenska H&M och en rad andra klädföretag har kommit överens med fackföreningar om att förlänga säkerhetsavtalet för textilfabrikerna i Bangladesh. Det nya avtalet trädde i kraft den första september och gäller för drygt två år framåt.