Fashion Checker update – 250 märken synas i sömmarna

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Många klädföretag ger löften om att respektera arbetares rättigheter och att betala schyssta löner, men utan öppenhet är det bara tomma ord. Verktyget Fashion Checker gör det möjligt att få insyn företagens verksamhet och att ställa dem till svars. I en ny uppdatering granskas nu över 250 klädmärken i verktyget.

Kinesisk modejätte får kritik

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter, Topp 4

Näthandelsföretaget Shein har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Samtidigt ger Shein ingen information om sitt miljöarbete eller arbetsvillkoren för de som tillverkar plaggen.

Nätbutiker öppnar upp om klädfabriker
– men tysta om sömmerskornas löner

Elin TjernströmNyheter, Pressmeddelanden

Ingen av e-handlarna Fair Action granskat redovisar löner i klädfabrikerna.

Har du klickat hem en ny outfit från nätet under pandemin? Då är du inte ensam. Det senaste året har onlineföretagens försäljning exploderat. Men har de som tillverkat kläderna rimliga arbetsvillkor? Det går att ta reda på hos hälften av företagen, visar Fair Actions nya granskning av transparens hos sex näthandlare inom sport och mode.

Pressmaterial: Time to deliver

Elin TjernströmPressbilder

Nedan finner du citat och bilder till rapporten. Vill du ha bilderna i högupplöst format? Skicka ett mail till elin@fairaction.se.

Vänd inte sömmerskorna ryggen H&M

Maria SjödinFair Action i media

Den 24 april 2013 kollapsade en textilfabrik, Rana Plaza, i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1134 människor dog och 2500 skadades allvarligt. Foto: Rijans. Inga svenska företag köpte dock från fabriken.

Åtta år efter klädfabrikskatastrofen och kollapsen av Rana Plaza i Bangladesh kräver Charlie Aronsson från Fair Action och Fiona Sjöberg från Fashion Revolution Sverige att H&M och 15 andra svenska företag skriver under ett flerårigt avtal för att garantera sömmerskornas säkerhet i Bangladesh.

H&M backar undan från säkerhetsavtal i Bangladesh

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Sömmerskor i Bangladesh. Foto: Framtiden i våre hender

Klädföretagen backar nu från brand- och byggnadssäkerhetsavtalet som togs fram efter kollapsen av Rana Plaza. En klädfabrikskatastrof där 1 134 människor miste livet den 24 april 2013. Inför årsdagen har H&M inte gett besked om de kommer skriva på avtalet som är en förutsättning för sömmerskornas säkerhet i Bangladesh. Klädfabrikerna riskerar därmed att bli till dödsfällor som kan rasa ihop eller börja brinna.

Rana Plaza-katastrofen får aldrig upprepas

Maria SjödinPressbilder

Den 24 april 2013 kollapsade en textilfabrik, Rana Plaza, i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1134 människor dog och 2500 skadades allvarligt. Foto: Rijans. Inga svenska företag köpte dock från fabriken.