Låt bistånd vara bistånd!

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Att minska biståndet i en tid när fattigdomen och hungern ökar riskerar att tvinga ännu fler människor på flykt. Foto: Pixabay.

Behoven i världen ökar och Sveriges bistånd behövs mer än någonsin. Då väljer regeringen att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna för de människor som flyr det fruktansvärda kriget i Ukraina. Ett beslut som innebär att tusentals organisationers arbete för minskad fattigdom och förtryck lamslås. Fair Action uppmanar regeringen att inte skära i biståndet, tillsammans med ett hundratal medlemmar i biståndsorganisationen ForumCiv.

Öka biståndet till de som står upp mot Putin

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Det senaste decenniets allt hårdare begränsningar av civilsamhällets utrymme har gjort det mycket svårt – och farligt – att organisera sig. Foto: Pixabay.

Vi befinner oss i en global demokratikris där antalet auktoritära stater blir fler medan de demokratiskt styrda blir färre. Nu behövs mer demokratibistånd, inte mindre. Det skriver Fair Action på Altinget Debatt, tillsammans med representanter för bland annat Act Svenska kyrkan, Kristna fredsrörelsen och Svenska FN-förbundet.

12 timmars arbetsdagar hos SHEIN

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

I Guangzhou i Kina arbetar tusentals personer upp till 12 timmar per dag med att sy åt SHEIN. Foto: Panos Pictures/Public Eye

Näthandelsföretaget SHEIN har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Fair Action intervjuas i Lilla Aktuellt om villkoren för de som syr åt modejätten i Kina.

E-handlare bryter löften

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Junkyard, Ridestore och Stronger meddelade 2021 att de skulle bli mer öppna med vilka leverantörsfabriker som de använder sig av. Men bara Junkyard har hållit vad de lovat, visar Fair Actions uppföljning.

Förlängt säkerhetsavtal för klädfabriker i Bangladesh

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Majoriteten av europeiska företag i textilsektorn omfattas inte av EUs nya lagförslag. Sömmerska på klädfabrik i Bangladesh. Foto: Kristof Vadino/Clean Clothes Campaign

Svenska H&M och en rad andra klädföretag har kommit överens med fackföreningar om att förlänga säkerhetsavtalet för textilfabrikerna i Bangladesh. Det nya avtalet trädde i kraft den första september och gäller för drygt två år framåt.

Kinesisk modejätte får kritik

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Näthandelsföretaget Shein har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Samtidigt ger Shein ingen information om sitt miljöarbete eller arbetsvillkoren för de som tillverkar plaggen.

Vänd inte sömmerskorna ryggen H&M

Maria SjödinFair Action i media

Den 24 april 2013 kollapsade en textilfabrik, Rana Plaza, i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1134 människor dog och 2500 skadades allvarligt. Foto: Rijans. Inga svenska företag köpte dock från fabriken.

Åtta år efter klädfabrikskatastrofen och kollapsen av Rana Plaza i Bangladesh kräver Charlie Aronsson från Fair Action och Fiona Sjöberg från Fashion Revolution Sverige att H&M och 15 andra svenska företag skriver under ett flerårigt avtal för att garantera sömmerskornas säkerhet i Bangladesh.

Kampanj vill att företag ska följa mänskliga rättigheter

Maria SjödinFair Action i media

Sömmerska i Bangladesh. Fotograf: Pieter van de Boogert/Clean Clothes Campaign

Fair Action går tillsammans med en bred grupp samhällsaktörer ut med en uppmaning till regeringen om en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter i all sin verksamhet. Bakom kravet på lagstiftning står företag, fackförbund och civilsamhällesorganisationer.