Förklara dig, Kristersson!

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Foto: Axel Adolfsson

Sverige är en bromskloss i EU-förhandlingarna om en historisk lagstiftning för företags ansvar, trots att lagstiftningen efterfrågas av svenska företag och investerare. Fair Action kräver ett svar från Kristersson om varför Sverige vill försvaga den kommande EU-lagstiftningen.

Debatt: Mänskliga rättigheter är inte på rea

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Under Black week lockar modeföretagen med låga priser för att få konsumenter att köpa extra mycket nytt. Vi vill därför påminna om något som det inte går att sätta röda prislappar på – mänskliga rättigheter, skriver Fair Action på Aftonbladet Debatt.

Låt bistånd vara bistånd!

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Att minska biståndet i en tid när fattigdomen och hungern ökar riskerar att tvinga ännu fler människor på flykt. Foto: Pixabay.

Behoven i världen ökar och Sveriges bistånd behövs mer än någonsin. Då väljer regeringen att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna för de människor som flyr det fruktansvärda kriget i Ukraina. Ett beslut som innebär att tusentals organisationers arbete för minskad fattigdom och förtryck lamslås. Fair Action uppmanar regeringen att inte skära i biståndet, tillsammans med ett hundratal medlemmar i biståndsorganisationen ForumCiv.

Öka biståndet till de som står upp mot Putin

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Det senaste decenniets allt hårdare begränsningar av civilsamhällets utrymme har gjort det mycket svårt – och farligt – att organisera sig. Foto: Pixabay.

Vi befinner oss i en global demokratikris där antalet auktoritära stater blir fler medan de demokratiskt styrda blir färre. Nu behövs mer demokratibistånd, inte mindre. Det skriver Fair Action på Altinget Debatt, tillsammans med representanter för bland annat Act Svenska kyrkan, Kristna fredsrörelsen och Svenska FN-förbundet.

12 timmars arbetsdagar hos SHEIN

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

I Guangzhou i Kina arbetar tusentals personer upp till 12 timmar per dag med att sy åt SHEIN. Foto: Panos Pictures/Public Eye

Näthandelsföretaget SHEIN har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Fair Action intervjuas i Lilla Aktuellt om villkoren för de som syr åt modejätten i Kina.

E-handlare bryter löften

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Junkyard, Ridestore och Stronger meddelade 2021 att de skulle bli mer öppna med vilka leverantörsfabriker som de använder sig av. Men bara Junkyard har hållit vad de lovat, visar Fair Actions uppföljning.

Förlängt säkerhetsavtal för klädfabriker i Bangladesh

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Majoriteten av europeiska företag i textilsektorn omfattas inte av EUs nya lagförslag. Sömmerska på klädfabrik i Bangladesh. Foto: Kristof Vadino/Clean Clothes Campaign

Svenska H&M och en rad andra klädföretag har kommit överens med fackföreningar om att förlänga säkerhetsavtalet för textilfabrikerna i Bangladesh. Det nya avtalet trädde i kraft den första september och gäller för drygt två år framåt.