Fashion Checker update – 250 märken synas i sömmarna

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Många klädföretag ger löften om att respektera arbetares rättigheter och att betala schyssta löner, men utan öppenhet är det bara tomma ord. Verktyget Fashion Checker gör det möjligt att få insyn företagens verksamhet och att ställa dem till svars. I en ny uppdatering granskas nu över 250 klädmärken i verktyget.

Kinesisk modejätte får kritik

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter, Topp 4

Näthandelsföretaget Shein har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Samtidigt ger Shein ingen information om sitt miljöarbete eller arbetsvillkoren för de som tillverkar plaggen.

Vänd inte sömmerskorna ryggen H&M

Maria SjödinFair Action i media

Den 24 april 2013 kollapsade en textilfabrik, Rana Plaza, i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1134 människor dog och 2500 skadades allvarligt. Foto: Rijans. Inga svenska företag köpte dock från fabriken.

Åtta år efter klädfabrikskatastrofen och kollapsen av Rana Plaza i Bangladesh kräver Charlie Aronsson från Fair Action och Fiona Sjöberg från Fashion Revolution Sverige att H&M och 15 andra svenska företag skriver under ett flerårigt avtal för att garantera sömmerskornas säkerhet i Bangladesh.

Kampanj vill att företag ska följa mänskliga rättigheter

Maria SjödinFair Action i media

Sömmerska i Bangladesh. Fotograf: Pieter van de Boogert/Clean Clothes Campaign

Fair Action går tillsammans med en bred grupp samhällsaktörer ut med en uppmaning till regeringen om en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter i all sin verksamhet. Bakom kravet på lagstiftning står företag, fackförbund och civilsamhällesorganisationer.

Intersport offentliggör leverantörer

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Intersport och Stadium offentliggjorde information om sina leverantörer under 2020. Foto: StockSnap från Pixabay

Nu publicerar Intersport Sverige en lista över leverantörsfabrikerna de anlitar. Det gör det möjligt för anställda i produktionen att kontakta Intersport om de behandlas illa.

Vilka fabriker syr modeföretagens kläder?

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Klädföretagen måste bli mer öppna med information om sina leverantörsfabriker. Foto: Yevgenia Belorusets

Av över 100 internationella modeföretag redovisar endast var tredje fullständig information om i vilka fabriker kläderna tillverkas. Det visar en granskning som vi genomfört tillsammans med Clean Clothes Campaign.

Ny EU-lag kan ge bättre skydd för textilarbetare

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Sömmerska i Bangladesh. Fotograf: Pieter van de Boogert/Clean Clothes Campaign

EU kan få bindande lagstiftning om att företag måste identifiera och förhindra negativ påverkan på mänskliga rättigheter, liksom på miljön, så kallad human rights due diligence. EU:s justitiekommissionär Didier Reynders har sagt att ett lagförslag kan läggas fram i början av nästa år, något Fair Action välkomnar.