Modevarumärkena som fick krishantera under 2022

Resumé listar alla modevarumärken som trampat i klaveret under året. En av skandalerna är Fair Actions anmälan mot Ellos om femwashing.

Bild till webb o nyhetsbrev

Louis Vuitton, Adidas, H&M och Gudrun Sjödén var alla ute i blåsväder under det gångna året. Resumé har gått igenom 2022 års skandaler. Med på listan finns också Fair Actions anmälan till Reklamombudsmannen för femwashing.

Bakgrund till anmälan

I kampanjen ”Made by women” säger Ellos att de ”tar ställning för jämställdhet och kvinnliga rättigheter”. Ellos ”låter olika kvinnors röster höras, för alla kvinnors skull”.

Samtidigt som Ellos slår på stora trumman vill de inte berätta vad sömmerskorna som tillverkar deras kläder har i lön. Företaget har inte heller en plan för att kartlägga och hantera glappet mellan faktiska löner och löner som räcker till ordentlig mat, boende och sjukvård. Ellos vill alltså inte göra jobbet för att kontrollera om verkligheten matchar de stora orden.

Läs mer om Fair Actions anmälan här.

Uppdatering: Reklamombudsmannen hänvisade Fair Actions anmälan till Konsumentverket. Konsumentverket i sin tur meddelade att de inte hade möjlighet att prioritera anmälan.