Om oss

Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. Vi granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner.

Sömmerskor i Kambodja protesterar mot de låga lönerna. Foto: Heather Stilwell

De senaste åren har vi bland annat bidragit till att:

  • Ett nytt avtal som ska förbättra säkerheten för hundratusentals anställda i Pakistans kläd- och textilfabriker slöts mellan globala fack och företag. Avtalet bygger på modellen som använts framgångsrikt i Bangladesh, där arbetet lett till att över 120 000 förbättringar har gjorts av nödutgångar, brandvarnare och elektriska ledningar.
  • Influencern och youtube-drottningen Therese Lindgren började ställa hållbarhetskrav på modeföretag hon ska samarbeta med. Fair Action hjälpte till med att ta fram kriterierna.
  • Nio investerare (Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Danske Bank, SPP, Öhman, AP7, SEB och Swedbank) lovade efter påtryckningar att sälja sina investeringar i ryska staten och ryska statskontrollerade bolag. Fair Action ingår i nätverket Fair Finance Guide som gjorde granskningen.
  • Fonder måste redovisa hur de tar hänsyn till hållbarhet när de investerar.
  • Gymnasieelever fått verktyg för att självständigt kunna granska företags hållbarhetsarbete genom materialet ”Vi handlar, vem betalar?”. Fair Action har också vunnit pris för materialet. Hittills har 350 lärare och 1000 elever använt sig av vårt material.
  • H&M börjat väga in lönenivån för de anställda när de väljer vilka leverantörsfabriker de ska lägga beställningar hos. Detta kan fungera som ett incitament för leverantörerna att höja lönerna för att få fler eller större ordrar. Detta är något som Fair Action har rekommenderat H&M under flera år och lyft i våra granskningar.
  • Skokedjan Nilson infört krav på levnadslön i leverantörsfabrikerna.
  • H&M, KappAhl, Lindex, Gina Tricot, Nilson, MQ, Åhléns, Tiger of Sweden, Ellos, Na-kd, Bubbleroom, Toteme och Eurosko  offentliggjort listor över fabrikerna de köper kläder och skor ifrån. Det gör att det går att få insyn i hur arbetsvillkoren ser ut. Det möjliggör också för organisationer i produktionsländerna att kontakta företagen om anställda i fabrikerna behandlas illa.

Prisat påverkansarbete
2022 vann vi pris för vårt arbete med att ta fram verktyg för att gymnasieelever självständigt ska kunna granska företags hållbarhetsarbete. 2018 knep vi plats 24 på tidningen Aktuell Hållbarhets lista över de mäktigaste i Hållbarhetssverige. 2016 tog vi stolt emot Giraffpriset och 2014 utsågs vi till Årets Blåslampa av Råd och Rön och Sveriges Konsumenter. Vi fick de två sistnämnda utmärkelserna för vårt arbete med att få företag att garantera rättvisa arbetsvillkor.

Mer om oss
Läs mer om våra framgångar, vision och arbetsmetoder..