Om oss

Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. Vi granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner.

Fair Action

Sömmerskor i Kambodja protesterar mot de låga lönerna. Foto: Heather Stilwell

De senaste åren har vi bland annat bidragit till att:
• H&M avslutade sitt samarbete med en kinesisk leverantör efter att ett systerföretag till leverantören anklagats för tvångsarbete. Detta efter en global kampanj för att uppmärksamma tvångsarbete i Xinjiang-provinsen i Kina, som Fair Action stått bakom och spridit.
• EU-kommissionen tog de första stegen mot ett lagkrav på företag att respektera mänskliga rättigheter både i sin egen verksamhet och hos sina leverantörer runt om i världen. Ett lagförslag väntas under 2021.
• Skokedjan Nilson infört krav på levnadslön i leverantörsfabrikerna.
• H&M, KappAhl, Lindex, Gina Tricot, Nilson, MQ, Åhléns, Tiger of Sweden och Eurosko har offentliggjort listor över fabrikerna de anlitar. Det gör att det går att få insyn i hur arbetsvillkoren ser ut.
• Fonder måste redovisa hur de tar hänsyn till hållbarhet när de investerar.

Prisat påverkansarbete
2018 knep vi plats 24 på tidningen Aktuell Hållbarhets lista över de mäktigaste i Hållbarhetssverige. 2016 tog vi stolt emot Giraffpriset och 2014 utsågs vi till Årets Blåslampa av Råd och Rön och Sveriges Konsumenter. Vi fick utmärkelserna för vårt arbete med att få företag att garantera rättvisa arbetsvillkor.

Mer om oss
Läs mer om våra framgångar, vision och arbetsmetoder..