Låt bistånd vara bistånd!

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Att minska biståndet i en tid när fattigdomen och hungern ökar riskerar att tvinga ännu fler människor på flykt. Foto: Pixabay.

Behoven i världen ökar och Sveriges bistånd behövs mer än någonsin. Då väljer regeringen att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna för de människor som flyr det fruktansvärda kriget i Ukraina. Ett beslut som innebär att tusentals organisationers arbete för minskad fattigdom och förtryck lamslås. Fair Action uppmanar regeringen att inte skära i biståndet, tillsammans med ett hundratal medlemmar i biståndsorganisationen ForumCiv.

Länsförsäkringar ställer sig bakom Fair Actions krav på H&M

Maria SjödinNyheter, Okategoriserad, Toppnyhet

Länsförsäkringar ställer sig bakom Fair Actions krav på H&M att betala ut innestående löner till arbetare. Foto: Rehman Asad/Barcroft Medi (ej relaterat till H&M).

Länsförsäkringar kräver att H&M ingår ett bindande avtal för att betala ut innestående löner till sömmerskor. Nu måste övriga storbanker följa Länsförsäkringars exempel och öka pressen på H&M så att avtalet blir verklighet.

Välkommen på digitalt årsmöte!

Maria SjödinNyheter, Om Fair Action

Svenska banker måste sätta press på H&M att betala ut lagstadgade löner

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Coronapandemin har slagit hårt mot tusentals textilarbetare som inte fått ut sina lagstadgade löner och avgångsvederlag. H&M måste garantera att arbetarna får den ersättning de har rätt till. Det menar Fair Action i ett aktieägarförslag till H&Ms årsstämma.

Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har inte fått ut sina intjänade löner under coronapandemin. Att kunna garantera den lagstadgade ersättning arbetare har rätt till bör vara en självklarhet. Det menar Fair Action i ett nytt aktieägarförslag och uppmanar samtidigt svenska storbanker att ta ställning för förslaget på H&Ms årsstämma den 4 maj.

Banbrytande avtal mot sexuella trakasserier inom klädindustrin i Indien

Malin KjellqvistNyheter

"Klädföretagen spelar en avgörande roll genom att påverka sina leverantörer för att minska risken för sexuellt våld och trakasserier och ge incitament för leverantörerna att följa kraven. Vi uppmanar alla klädföretag att skriva på liknande avtal" säger Jennifer (JJ) Rosenbaum, verkställande direktör för Global Labor Justice- International Labor Rights Forum (GLJ-ILRF). Bild: GLJ-ILRF.

H&M har undertecknat ett bindande avtal för att stoppa sexuellt våld och trakasserier mot sömmerskor hos en av företagets största indiska leverantörer, efter mordet på en ung sömmerska förra året.

Öka biståndet till de som står upp mot Putin

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Det senaste decenniets allt hårdare begränsningar av civilsamhällets utrymme har gjort det mycket svårt – och farligt – att organisera sig. Foto: Pixabay.

Vi befinner oss i en global demokratikris där antalet auktoritära stater blir fler medan de demokratiskt styrda blir färre. Nu behövs mer demokratibistånd, inte mindre. Det skriver Fair Action på Altinget Debatt, tillsammans med representanter för bland annat Act Svenska kyrkan, Kristna fredsrörelsen och Svenska FN-förbundet.

Vill du sitta i Fair Actions styrelse?

Maria SjödinNyheter

Valberedningen för Fair Action arbetar för fullt med förberedelserna inför årsmötet. Nu välkomnar vi dig att själv söka, eller nominera personer du tror kan bidra i föreningens strategiska arbete.

Influencer ställer hållbarhetskrav på företag

Maria SjödinNyheter

Foto: Ellen Waldton

Youtube-drottningen och influencern Therése Lindgren börjar nu ställa hållbarhetskrav på modeföretag hon ska samarbeta med. Fair Action har hjälpt till att ta fram kriterierna och vi är otroligt glada då de kommer göra skillnad framöver.

Inte ens en procent av företagen omfattas av nytt lagförslag från EU

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Majoriteten av europeiska företag i textilsektorn omfattas inte av EUs nya lagförslag. Sömmerska på klädfabrik i Bangladesh. Foto: Kristof Vadino/Clean Clothes Campaign

Idag presenterade EU-kommissionen sitt lagförslag om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö i sina värdekedjor. Civilsamhället välkomnar att det efter flera förseningar föreslås bindande regler för företag, men förslaget riskerar att bli en papperstiger. En stor brist är att små och medelstora företag inte omfattas – och de utgör drygt 99 procent av företagen i EU.