Välkommen på digitalt årsmöte

Maria SjödinNyheter

Vår kollega Maria berättar om en av Fair Actions påverkanskampanjer. Foto: Nina Wertholz

Tisdagen den 23 maj är du som medlem varmt välkommen till Fair Actions digitala årsmöte via Teams. Alla som har anmält sig kommer att få en möteslänk i god tid innan mötet och via den länken kan alla delta med ljud och bild. Vi kommer bland annat att välja en ny styrelse och gå igenom vad vi åstadkom under förra året, samt vilka planer vi har för verksamheten framöver.

Svenska banker måste rösta för att H&M betalar uteblivna löner

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Tusentals fabriksarbetare som syr kläder åt H&M har inte fått ut löner och ersättningar som de hade rätt till under pandemin. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Martin De Wals Will Baxter.

Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har fortfarande inte fått ut löner de tjänat in under pandemin. Nu uppmanar Fair Action svenska banker att rösta för ett aktieägarförslag på H&Ms bolagsstämma 4:e maj för att sömmerskorna ska få sina löner.

Upprop mot IKEA

Maria SjödinNyheter

Protester i Bangladesh mot att IKEA inte skriver under arbetsmiljöavtalet. Foto: BGIWF/CCC

IKEA är världens största möbelföretag.⁣ IKEA är också ett av få företag i Sverige som har valt att inte skriva under arbetsmiljöavtalet i Bangladesh. Ett avtal som har och kommer rädda otaliga textilarbetares liv.⁣

Pernilla Wahlgren flyr ansvar för klädkollektion

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

I I fjol sålde Gekås plagg inom Pernilla Wahlgrens klädkollektion för cirka 70 miljoner kronor.

Sömmerskor jobbar 13 timmar om dagen för så lite som fem kronor i timmen med att sy svenska kändisars kollektioner. Men Pernilla Wahlgren och andra som tjänar pengar på de låga lönerna flyr ansvar när de påstår att alternativet till slavlöner är något ännu värre.
Alternativet är löner som faktiskt går att leva på, skriver Fair Action på Expressen debatt.

Svenska modejättar blundar för sexuella trakasserier

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Foto: Tuul & Bruno Morandi / Getty Images

Klädföretagen använder idag feministiska slagord för att sälja kläder och stärka sitt varumärke. Samtidigt ser de mellan fingrarna med den överhängande risken för sexuellt våld mot sömmerskorna, enligt en ny granskning från Fair Action. Hur feministiska är svenska modemärken, egentligen?

Framgångar 2022

Maria SjödinNyheter

Zehra Khan, generalsekreterare på Home-Based Women Workers’ Federation i Pakistan, välkomnar att arbetsmiljöavtalet ska börja gälla i landets klädfabriker.

Avtal för bättre säkerhet i klädfabriker i Pakistan och storbanker som minskade sina investeringar i ryska staten, det var några av framgångarna som Fair Action bidrog till under året som gick.