Sverige måste driva på för tuffare krav på företag

Maria SjödinNyheter

Många av de som arbetar med lädertillverkning i Bangladesh får inte skyddsutrustning vilket gör att de utsätts för giftiga kemikalier. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

I höst kommer ett historiskt lagförslag från EU om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Här presenterar vi våra rekommendationer om vad lagstiftningen bör innehålla för att bli effektiv.

Panelsamtal om greenwashing

Maria SjödinNyheter

Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Måndagen 5 juni kl. 10.00 anordnar vi ett samtal om greenwashing. Lyssna in när unga ställer frågor till svenska klädmärken och experter inom hållbarhetskommunikation.

Kinesisk modejätte får kritik

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter, Topp 4

Näthandelsföretaget Shein har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Samtidigt ger Shein ingen information om sitt miljöarbete eller arbetsvillkoren för de som tillverkar plaggen.

Nätbutiker öppnar upp om klädfabriker
– men tysta om sömmerskornas löner

Elin TjernströmNyheter, Pressmeddelanden, Toppnyhet

Ingen av e-handlarna Fair Action granskat redovisar löner i klädfabrikerna.

Har du klickat hem en ny outfit från nätet under pandemin? Då är du inte ensam. Det senaste året har onlineföretagens försäljning exploderat. Men har de som tillverkat kläderna rimliga arbetsvillkor? Det går att ta reda på hos hälften av företagen, visar Fair Actions nya granskning av transparens hos sex näthandlare inom sport och mode.

Tre medskick till EUs strategi om hållbar textil

Maria SjödinNyheter

Sömmerska i Bangladesh. Fotograf: Pieter van de Boogert/Clean Clothes Campaign

EU utvecklar just nu en strategi för en mer hållbar textilsektor. Att få klädföretag att vara öppna med information om produktionen bör vara en del av strategin, menar Fair Action.

Öppet brev till svenska klädföretag

Malin KjellqvistNyheter

Foto: Kristof Vadino

Klädföretagen backar nu undan från brand- och byggnadssäkerhetsavtalet som togs fram efter kollapsen av textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh 2013. Sömmerskornas arbetsplatser riskerar därmed att bli till dödsfällor som kan rasa ihop eller börja brinna.

H&M backar undan från säkerhetsavtal i Bangladesh

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Sömmerskor i Bangladesh. Foto: Framtiden i våre hender

Klädföretagen backar nu från brand- och byggnadssäkerhetsavtalet som togs fram efter kollapsen av Rana Plaza. En klädfabrikskatastrof där 1 134 människor miste livet den 24 april 2013. Inför årsdagen har H&M inte gett besked om de kommer skriva på avtalet som är en förutsättning för sömmerskornas säkerhet i Bangladesh. Klädfabrikerna riskerar därmed att bli till dödsfällor som kan rasa ihop eller börja brinna.

Fem frågor och svar om Xinjiang och tvångsarbete

Nina WertholzNyheter, Okategoriserad, Toppnyhet

Den kinesiska staten anklagas för att ha frihetsberövat mellan 1 och 1,8 miljoner uigurer i provinsen Xinjiang. Många av dem tvingas arbeta med att tillverka kläder eller plocka bomull som går på export till Europa.

Vad händer med folkgruppen uigurer i Xinjiang i Kina, och vad har det med din tröja att göra? Här har vi samlat frågor och svar om varför Fair Action uppmanar företag att sluta köpa in kläder från regionen.

Rana Plaza-katastrofen får aldrig upprepas

Maria SjödinNyheter

Den 24 april 2013 kollapsade en textilfabrik, Rana Plaza, i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1134 människor dog och 2500 skadades allvarligt. Foto: Rijans. Inga svenska företag köpte dock från fabriken.

Efter kollapsen av textilfabriken Rana Plaza 2013 togs ett avtal fram för att förbättra säkerheten i Bangladeshs textilfabriker. Men nu är framtiden för avtalet oviss.