Dags att visa handlingskraft!

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden, Toppnyhet

Foto: TT/Jessica Gow

Idag går Fair Action tillsammans med en bred grupp samhällsaktörer ut med en uppmaning till regeringen om en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter i all sin verksamhet. Bakom kravet på lagstiftning står företag, fackförbund och civilsamhällesorganisationer.

Influencers tiger om klädtillverkningen

Maria SjödinNyheter

De nya makthavarna i modesverige är medieprofiler med hundratusentals följare på Instagram och egna märken. Men har de som sytt de glammiga plaggen rimliga arbetstider och löner? Det kan vara svårt att ta reda på, visar vår nya kartläggning av fem influencer-företag.

Sverige halkar efter med regler om företagsansvar

Maria SjödinNyheter

Vår senaste granskning av 46 företag visar att nästan vartannat företag inte har någon uppföljning av om deras policy för mänskliga rättigheter faktiskt följs i den egna verksamheten eller i leverantörsledet. Trots det så har den svenska regeringen inte börjat jobba för en lagstiftning som kan få företagen att förbättra sina rutiner.

Textilarbetare står utan löner

Maria SjödinNyheter

Textilarbetare i Bangladesh protesterar mot att de inte fått lön från fabriken. Foto: National Garment Workers Federation

Över 4 miljarder svenska kronor har bangladeshiska textilarbetare gått miste om i löner under perioden mars till maj i år. Det visar en ny uppskattning från Clean Clothes Campaign, som vill att modeföretagen ska bidra till att anställda hos deras leverantörer får de löner och ersättningar de har rätt till.⁣

Ett av fem bomullsplagg kopplas till tvångsarbete

Malin KjellqvistNyheter

Klädföretag använder bomull som produceras genom ett statligt system av tvångsarbete som involverar uigurer i fängelseliknande läger i Kina.

Över en miljon uigurer har frihetsberövats i Kina. Vissa av dem tvingas arbeta med bomull- och textilproduktion, vilket sen säljs till globala företag. Nu kräver Fair Action tillsammans med 180 andra frivilligorganisationer att företagen slutar handla från regionen Xinjiang tills problemen upphör.

Vilka fabriker syr modeföretagens kläder?

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Foto: Yevgenia Belorusets

Av över 100 internationella modeföretag redovisar endast var tredje fullständig information om i vilka fabriker kläderna tillverkas. Det visar en granskning som vi genomfört tillsammans med Clean Clothes Campaign.

Sverige måste stötta EU-lag om företagsansvar

Maria SjödinNyheter

Foto: Pixabay

Två månader efter att EU:s justitiekommissionär presenterade ett initiativ för en EU-lag kring företags ansvar för mänskliga rättigheter har regeringen fortfarande inte gett något officiellt besked om Sveriges inställning. Det är dags att Sverige aktivt tar ställning för EU-kommissionens initiativ, skriver Fair Action och åtta andra organisationer.

Ny EU-lag kan ge bättre skydd för textilarbetare

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Sömmerska i Bangladesh. Fotograf: Pieter van de Boogert/Clean Clothes Campaign

EU kan få bindande lagstiftning om att företag måste identifiera och förhindra negativ påverkan på mänskliga rättigheter, liksom på miljön, så kallad human rights due diligence. EU:s justitiekommissionär Didier Reynders har sagt att ett lagförslag kan läggas fram i början av nästa år, något Fair Action välkomnar.

Nu ska unga granska företag

Hugo RuckertFair Action i media, Nyheter

Granskningsmetoden kommer att utvecklas tillsammans med gymnasieelever. Eleverna på bilden deltog i ett tidigare projekt av Ung Media Sverige. Foto: Eleni Terzitane

Tillsammans med Ung Media Sverige drar vi nu igång ett projekt där gymnasieelever ska lära sig att självständigt granska företag!⁣⁣