Tre medskick till EUs strategi om hållbar textil

Maria SjödinNyheter

Sömmerska i Bangladesh. Fotograf: Pieter van de Boogert/Clean Clothes Campaign

EU utvecklar just nu en strategi för en mer hållbar textilsektor. Att få klädföretag att vara öppna med information om produktionen bör vara en del av strategin, menar Fair Action.

Öppet brev till svenska klädföretag

Malin KjellqvistNyheter

Foto: Kristof Vadino

Klädföretagen backar nu undan från brand- och byggnadssäkerhetsavtalet som togs fram efter kollapsen av textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh 2013. Sömmerskornas arbetsplatser riskerar därmed att bli till dödsfällor som kan rasa ihop eller börja brinna.

H&M backar undan från säkerhetsavtal i Bangladesh

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden, Toppnyhet

Sömmerskor i Bangladesh. Foto: Framtiden i våre hender

Klädföretagen backar nu från brand- och byggnadssäkerhetsavtalet som togs fram efter kollapsen av Rana Plaza. En klädfabrikskatastrof där 1 134 människor miste livet den 24 april 2013. Inför årsdagen har H&M inte gett besked om de kommer skriva på avtalet som är en förutsättning för sömmerskornas säkerhet i Bangladesh. Klädfabrikerna riskerar därmed att bli till dödsfällor som kan rasa ihop eller börja brinna.

Fem frågor och svar om Xinjiang och tvångsarbete

Nina WertholzNyheter, Okategoriserad, Topp 4

Den kinesiska staten anklagas för att ha frihetsberövat mellan 1 och 1,8 miljoner uigurer i provinsen Xinjiang. Många av dem tvingas arbeta med att tillverka kläder eller plocka bomull som går på export till Europa.

Vad händer med folkgruppen uigurer i Xinjiang i Kina, och vad har det med din tröja att göra? Här har vi samlat frågor och svar om varför Fair Action uppmanar företag att sluta köpa in kläder från regionen.

Rana Plaza-katastrofen får aldrig upprepas

Maria SjödinNyheter

Den 24 april 2013 kollapsade en textilfabrik, Rana Plaza, i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1134 människor dog och 2500 skadades allvarligt. Foto: Rijans. Inga svenska företag köpte dock från fabriken.

Efter kollapsen av textilfabriken Rana Plaza 2013 togs ett avtal fram för att förbättra säkerheten i Bangladeshs textilfabriker. Men nu är framtiden för avtalet oviss.

Kinesisk modejätte får kritik

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Näthandelsföretaget Shein har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Samtidigt ger Shein ingen information om sitt miljöarbete eller arbetsvillkoren för de som tillverkar plaggen.

Så kan företagens hållbarhetsredovisning förbättras

Maria SjödinNyheter

Många av de som arbetar med lädertillverkning i Bangladesh får inte skyddsutrustning vilket gör att de utsätts för giftiga kemikalier. Företags hållbarhetsredovisningar saknar idag ofta information om risker för att mänskliga rättigheter kränks i leverantörskedjan. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

I vår väntas EU-kommissionen föreslå nya regler om hållbarhetsrapportering. Fair Action uppmanar Sverige att driva på för ökade kvalitetskrav på företagens redovisning.