Fashion Checker update – 250 märken synas i sömmarna

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter

Många klädföretag ger löften om att respektera arbetares rättigheter och att betala schyssta löner, men utan öppenhet är det bara tomma ord. Verktyget Fashion Checker gör det möjligt att få insyn företagens verksamhet och att ställa dem till svars. I en ny uppdatering granskas nu över 250 klädmärken i verktyget.

Fair Action söker praktikant våren 2022

Maria SjödinNyheter

Foto: Heather Stilwell/CCC

Nu är det möjligt att ansöka om praktik på Fair Action via FUF:s praktikantprogram. Vi söker dig som vill vara med och spetsa vårt arbete med Agenda 2030 när det gäller mål 5 (jämställdhet) i allmänhet och könsbaserat våld och trakasserier i företags globala leverantörsled i synnerhet.

“De som skadas av företags verksamhet måste få tillgång till rättvisa i domstol”

Maria SjödinNyheter

Kalpona Akter är chef för Bangladesh Center for Worker Solidarity. Foto: Clean Clothes Campaign

Den kommande EU-lagstiftningen om företags ansvar för mänskliga rättigheter måste ge de som drabbats av företags verksamhet möjlighet att föra talan om skadestånd i europeiska domstolar. Det skriver den bangladeshiska människorättsförsvararen Kalpona Akter i ett öppet brev till EU-kommissionärerna Didier Reynders och Thierry Breton.

Mode­miljardärer kritiseras: Brister i insyn om arbetsvillkor

Maria SjödinNyheter

Revolutionrace gjorde succé när bolaget nyligen börsintroducerades men grundarna Niclas och Pernilla Nyrensten kritiseras nu för bristande öppenhet om villkoren för sömmerskorna. Foto: Revolution Race

Svenska klädföretaget Revolution Race marknadsför sig som ett ”slow fashion”-bolag – med större ansvar för hållbarhet och arbetsvillkor. Men enligt Fair Action måste bolaget bli mer öppna med arbetsvillkoren för de som tillverkar kläderna.

Sverige måste driva på för tuffare krav på företag

Maria SjödinNyheter

Många av de som arbetar med lädertillverkning i Bangladesh får inte skyddsutrustning vilket gör att de utsätts för giftiga kemikalier. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

I höst kommer ett historiskt lagförslag från EU om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Här presenterar vi våra rekommendationer om vad lagstiftningen bör innehålla för att bli effektiv.

Panelsamtal om greenwashing

Maria SjödinNyheter

Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Måndagen 5 juni kl. 10.00 anordnar vi ett samtal om greenwashing. Lyssna in när unga ställer frågor till svenska klädmärken och experter inom hållbarhetskommunikation.

Kinesisk modejätte får kritik

Maria SjödinFair Action i media, Nyheter, Topp 4

Näthandelsföretaget Shein har blivit stort bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder. Samtidigt ger Shein ingen information om sitt miljöarbete eller arbetsvillkoren för de som tillverkar plaggen.

Nätbutiker öppnar upp om klädfabriker
– men tysta om sömmerskornas löner

Elin TjernströmNyheter, Pressmeddelanden

Ingen av e-handlarna Fair Action granskat redovisar löner i klädfabrikerna.

Har du klickat hem en ny outfit från nätet under pandemin? Då är du inte ensam. Det senaste året har onlineföretagens försäljning exploderat. Men har de som tillverkat kläderna rimliga arbetsvillkor? Det går att ta reda på hos hälften av företagen, visar Fair Actions nya granskning av transparens hos sex näthandlare inom sport och mode.