Chiquelle tiger om tillverkningen

Maria SjödinNyheter, Toppnyhet

Chiquelle vill inte svara på frågor om vilka leverantörsfabriker de köper ifrån.

Näthandeln har vuxit explosionsartat, och svenska Chiquelle är ett av företagen som ökat försäljningen i rekordfart. Nu har företaget också öppnat butiker i Stockholm. Men har de som tillverkat kläderna rimliga arbetsvillkor?

Praktisera på Fair Action 2023

Maria SjödinNyheter

I Guangzhou i Kina arbetar tusentals personer upp till 12 timmar per dag med att sy åt SHEIN. Foto: Panos Pictures/Public Eye

Är du student och intresserad av företags ansvar för mänskliga rättigheter, klimat och miljö? Nu söker vi på Fair Action en praktikant för vårterminen 2023 till vårt kansli i Stockholm.

Upprop mot IKEA

Maria SjödinNyheter

Protester i Bangladesh mot att IKEA inte skriver under arbetsmiljöavtalet. Foto: BGIWF/CCC

IKEA är världens största möbelföretag.⁣ IKEA är också ett av få företag i Sverige som har valt att inte skriva under arbetsmiljöavtalet i Bangladesh. Ett avtal som har och kommer rädda otaliga textilarbetares liv.⁣

Guide: Vad är femwashing?

Maria SjödinNyheter, Okategoriserad

Sömmerskor i Bangladesh. Foto: Framtiden i våre hender

Svenska företag använder gärna feministiska slagord i sin kommunikation. Så kallad ”femwashing” – att kapitalisera på jämställdhet och kvinnors rättigheter – tar bort fokus från problemen för de kvinnor som tillverkar kläderna.⁣

Ellos anmäls för ”femwashing”

Maria SjödinNyheter, Toppnyhet

Svenska företag använder gärna feministiska slagord i sin hållbarhetskommunikation. Så kallad ”femwashing” – att kapitalisera på jämställdhet och kvinnors rättigheter – tar bort fokus från problemen för de kvinnor som tillverkar kläderna.

Vi behöver dig!

Maria SjödinNyheter

Fair Actions finansiering har minskats med 270 000 kronor, efter att regeringen dragit tillbaka pengar för att bekosta mottagande av flyktingar från Ukraina. Och självklart är det bra att vi tar emot de som flyr undan kriget! Men vi tycker att Sverige har råd att välkomna flyktingar från Ukraina utan att dra ner på arbetet för de mest utsatta i andra delar av världen.

Låt bistånd vara bistånd!

Malin KjellqvistFair Action i media, Nyheter

Att minska biståndet i en tid när fattigdomen och hungern ökar riskerar att tvinga ännu fler människor på flykt. Foto: Pixabay.

Behoven i världen ökar och Sveriges bistånd behövs mer än någonsin. Då väljer regeringen att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna för de människor som flyr det fruktansvärda kriget i Ukraina. Ett beslut som innebär att tusentals organisationers arbete för minskad fattigdom och förtryck lamslås. Fair Action uppmanar regeringen att inte skära i biståndet, tillsammans med ett hundratal medlemmar i biståndsorganisationen ForumCiv.

Hög tid för tuffare lagkrav på företag

Maria SjödinNyheter

Majoriteten av europeiska företag i textilsektorn omfattas inte av EUs nya lagförslag. Textilarbetare i Pakistan. Foto: Asim Hafeez/Bloomberg via Getty Images

I februari presenterade EU-kommissionen sitt lagförslag om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Civilsamhället välkomnar att det föreslås bindande regler för företag, men förslaget måste vässas så att företag tvingas göra förbättringar som verkligen gör skillnad för de som jobbar i leverantörsledet.

Länsförsäkringar ställer sig bakom Fair Actions krav på H&M

Maria SjödinNyheter, Okategoriserad

Länsförsäkringar ställer sig bakom Fair Actions krav på H&M att betala ut innestående löner till arbetare. Foto: Rehman Asad/Barcroft Medi (ej relaterat till H&M).

Länsförsäkringar kräver att H&M ingår ett bindande avtal för att betala ut innestående löner till sömmerskor. Nu måste övriga storbanker följa Länsförsäkringars exempel och öka pressen på H&M så att avtalet blir verklighet.

Välkommen på digitalt årsmöte!

Maria SjödinNyheter, Om Fair Action