Svenska banker måste rösta för att H&M betalar uteblivna löner

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Tusentals fabriksarbetare som syr kläder åt H&M har inte fått ut löner och ersättningar som de hade rätt till under pandemin. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Martin De Wals Will Baxter.

Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har fortfarande inte fått ut löner de tjänat in under pandemin. Nu uppmanar Fair Action svenska banker att rösta för ett aktieägarförslag på H&Ms bolagsstämma 4:e maj för att sömmerskorna ska få sina löner.

Svenska modejättar blundar för sexuella trakasserier

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Foto: Tuul & Bruno Morandi / Getty Images

Klädföretagen använder idag feministiska slagord för att sälja kläder och stärka sitt varumärke. Samtidigt ser de mellan fingrarna med den överhängande risken för sexuellt våld mot sömmerskorna, enligt en ny granskning från Fair Action. Hur feministiska är svenska modemärken, egentligen?

Svenska banker måste sätta press på H&M att betala ut lagstadgade löner

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Coronapandemin har slagit hårt mot tusentals textilarbetare som inte fått ut sina lagstadgade löner och avgångsvederlag. H&M måste garantera att arbetarna får den ersättning de har rätt till. Det menar Fair Action i ett aktieägarförslag till H&Ms årsstämma.

Tusentals sömmerskor på fabriker som syr kläder till H&M har inte fått ut sina intjänade löner under coronapandemin. Att kunna garantera den lagstadgade ersättning arbetare har rätt till bör vara en självklarhet. Det menar Fair Action i ett nytt aktieägarförslag och uppmanar samtidigt svenska storbanker att ta ställning för förslaget på H&Ms årsstämma den 4 maj.

Inte ens en procent av företagen omfattas av nytt lagförslag från EU

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Majoriteten av europeiska företag i textilsektorn omfattas inte av EUs nya lagförslag. Sömmerska på klädfabrik i Bangladesh. Foto: Kristof Vadino/Clean Clothes Campaign

Idag presenterade EU-kommissionen sitt lagförslag om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö i sina värdekedjor. Civilsamhället välkomnar att det efter flera förseningar föreslås bindande regler för företag, men förslaget riskerar att bli en papperstiger. En stor brist är att små och medelstora företag inte omfattas – och de utgör drygt 99 procent av företagen i EU.

Svenska banker vill att H&M höjer sömmerskornas löner

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Sömmerskor i Bangladeshs huvudstad Dhaka protesterar mot att de inte fått ut sina löner (ej relaterat till H&M). Foto: Rehman Asad/Barcroft Medi

Fem av sju svenska storbanker anser att H&Ms strategi för att öka sömmerskors löner brister. Det visar en ny granskning från Fair Action och Fair Finance Guide. Samtidigt får bankerna själva kritik för att inte ställa tillräckliga krav på klädjätten.

Nätbutiker öppnar upp om klädfabriker
– men tysta om sömmerskornas löner

Elin TjernströmNyheter, Pressmeddelanden

Ingen av e-handlarna Fair Action granskat redovisar löner i klädfabrikerna.

Har du klickat hem en ny outfit från nätet under pandemin? Då är du inte ensam. Det senaste året har onlineföretagens försäljning exploderat. Men har de som tillverkat kläderna rimliga arbetsvillkor? Det går att ta reda på hos hälften av företagen, visar Fair Actions nya granskning av transparens hos sex näthandlare inom sport och mode.

H&M backar undan från säkerhetsavtal i Bangladesh

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Sömmerskor i Bangladesh. Foto: Framtiden i våre hender

Klädföretagen backar nu från brand- och byggnadssäkerhetsavtalet som togs fram efter kollapsen av Rana Plaza. En klädfabrikskatastrof där 1 134 människor miste livet den 24 april 2013. Inför årsdagen har H&M inte gett besked om de kommer skriva på avtalet som är en förutsättning för sömmerskornas säkerhet i Bangladesh. Klädfabrikerna riskerar därmed att bli till dödsfällor som kan rasa ihop eller börja brinna.

Starkt stöd för lag om företags ansvar för mänskliga rättigheter

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Handelsminister Anna Hallberg, Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige och Pernilla Baralt, generalsekreterare Unicef.

Idag tog utrikeshandelsminister Anna Hallberg emot 21 070 underskrifter från kampanjen Visa handlingskraft. 41 företag och 61 organisationer och fackförbund har också ställt sig bakom kampanjens krav på en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter och miljö i all sin verksamhet. Fair Action är en av initiativtagarna till kampanjen.

Så drabbas läderarbetare i coronakrisen

Elin TjernströmNyheter, Pressmeddelanden, Toppnyhet

Nedstängda fabriker och personal som skickats hem utan lön. Modebranschen har drabbats hårt av coronakrisen – och värst drabbade är anställda hos leverantörer i Asien. Företag måste bli bättre på att föra dialog med arbetsrättsorganisationer och fackförbund på plats för att hitta lösningar på den allvarliga situationen. Det menar experter i Indien och Kina i en ny rapport från Fair Action.

Nordea skräller i årets rankning av bankerna

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Från jumboplatsen till andra bästa storbank – Nordea tar i år ett jättekliv i vår granskning av bankernas riktlinjer för hållbarhet. Även Handelsbanken tar ett stort steg uppåt. Swedbank ligger kvar på en förstaplacering av de sju största bankerna. Det visar en ny granskning från Fair Action och Fair Finance Guide.