Dags att visa handlingskraft!

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden, Toppnyhet

Foto: TT/Jessica Gow

Idag går Fair Action tillsammans med en bred grupp samhällsaktörer ut med en uppmaning till regeringen om en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter i all sin verksamhet. Bakom kravet på lagstiftning står företag, fackförbund och civilsamhällesorganisationer.

Vartannat företag håller inte koll på om deras policy för mänskliga rättigheter följs

Emma GronlundNyheter, Okategoriserad, Pressmeddelanden

Arbetare på ett garveri i Hazaribagh, Bangladesh. Foto: GMB Akash

Nästan hälften av de granskade företagen, gör ingen uppföljning om deras policy för mänskliga rättigheter efterlevs i sin egen verksamhet eller sina leverantörsled. Det visar en kartläggning av 46 hållbarhetsredovisningar med fokus på mänskliga rättigheter av Fair Action och Amnesty. Att värna om mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin då coronakrisen som nu påverkar företagen i sin tur drabbar arbetarna i leverantörsleden.

Team Sportia och Sportamore döljer sina leverantörer

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Är det så att de kläder vi svettas i är tillverkade i sweatshops? Team Sportia och Sportamore hemlighåller sina leverantörer vilket gör dem omöjliga att granska. Foto: Pixabay

Är det så att de kläder vi svettas i är tillverkade i sweatshops? Det är svårt att besvara den frågan då Sportamore och Team Sportia hemlighåller sina leverantörer, visar Fair Actions nya granskning. Nu när vi är tillbaka i vardagen efter julbord är det många av oss som avlagt nyårslöften, rotat fram träningskortet och kanske till och med snört på oss löparskorna. Men under vilka arbetsförhållanden är våra träningskläder tillverkade?

Gudrun Sjödén och Gekås Ullared producerar kläder bakom stängda dörrar

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Gekås vill inte tala om vilka fabriker som tillverkar egna varumärket Basic U. Foto: Gekås

På fredag är det Black Friday och många hoppas kunna shoppa en varm vinterkofta eller en ny klänning till julfesten på rean. Men har de som sytt fynden rimliga arbetstider och löner? Det är svårt att ta reda på, i alla fall om du handlar hos Gudrun Sjödén eller Gekås. De hemlighåller vilka fabriker de köper kläderna ifrån, visar en ny kartläggning från Fair Action.

Bankerna sviker H&M:s underbetalda sömmerskor

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

- Mina pengar tar slut ungefär en vecka innan löning, och då lånar jag pengar av grannarna för att kunna köpa mat, säger Faria Mustafi som syr åt H&M i Bangladesh. Foto: Jonas Gratzer

H&M har inte nått sitt mål om att arbetarna i klädfabrikerna ska ha löner som går att leva på senast år 2018. Bland klädjättens största delägare finns flera svenska storbanker, med innehav på över 13 miljarder kronor. Men bankerna har inte använt sitt inflytande för att få H&M att hålla sitt löfte om levnadslöner, visar en ny granskning från Fair Action och Fair Finance Guide.

Bred uppslutning bakom Globala målen för hållbar utveckling

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Idag lanserar Fair Action och 81 svenska organisationer en gemensam avsiktsförklaring för att stärka Sveriges arbete med Globala målen för hållbar utveckling. Takten i arbetet måste öka och den kommande regeringen behöver prioritera frågan. Sveriges civilsamhälle skriver under på att vara aktiva i den processen.

Ny granskning: Lädertillverkningen måste fram i ljuset

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Lädertillverkning kräver stora mängder kemikalier vilket utsätter arbetare för hälsorisker. Trots det är endast 1 av 4 skoföretag som Fair Action granskat öppna med var skinnet till deras skor tillverkas. Det gör det svårt att granska om företagen tar sitt ansvar. Foto: Max Ferrero

Inom skoindustrin är hemlighetsmakeriet fortfarande stort. Skokedjorna döljer läderfabrikernas namn och slipper därmed ta ansvar för arbetare som utsätts för farliga kemikalier. Det visar årets uppföljning av skoföretagens hållbarhetsarbete, gjord av Fair Action. Nilson Group*, Scorett och Vagabond uppmanas nu att tala om var skinnet till deras skor tillverkas.

Ny Sifo-undersökning: 68% av svenskarna omedvetna om miljöpåverkan av läderskor

Nina WertholzNyheter, Pressmeddelanden

Lädertillverkning kräver stora mängder kemikalier. Arbetarna som bearbetar läd har sällan skyddsutrustning och drabbas ofta av sjukdomar på grund av kontakten med de hälsofarliga ämnena. På bilden arbetare i Bangladesh. Foto: GMB Akash för Change Your Shoes Campaign

Lädertillverkning räknas som en av världens smutsigaste industrier. Men skinnskorna är en dold miljöbov, två tredjedelar av konsumenterna känner inte till att en stor mängd giftiga kemikalier används för att lädret i våra höstkängor ska bli mjukt och följsamt. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Fair Action.

KappAhl och Lindex vänder sömmerskorna i Bangladesh ryggen

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

Syeda Talukdar, 19, jobbar på en fabrik i Bangladesh som producerar kläder åt Kappahl. Foto: Jonas Gratzer

KappAhl och Lindex är bägge storkunder hos klädfabrikerna i Bangladesh, där lönerna bara är strax över Världsbankens fattigdomsgräns. Men trots att mer än var tredje plagg som modekedjorna säljer är från Bangladesh gör företagen inte tillräckligt för att se till att sömmerskornas löner räcker till att försörja sig och sina barn, visar en ny rapport från Fair Action.

Företagen bör göra mer för att stärka textilarbetares röster i Bangladesh

Maria SjödinNyheter, Pressmeddelanden

En fackföreningsrepresentant överser produktionen vid en textilfabrik i Dhaka, november 2017. Foto: Swedwatch

Trots flera års arbete för att främja facklig organisering i Bangladeshs textilindustri låter verkliga förändringar vänta på sig. Fackligt aktiva utsätts för hot och trakasserier, och möjligheterna att förhandla om arbetsvillkoren är små. Svenska textilföretag uppger att de vidtar åtgärder men samtidigt saknas fackföreningar och kollektivavtal hos de flesta av deras leverantörer, visar en ny rapport från Swedwatch och Fair Action.