Resor

Reseföretagen utlovar lyxiga poolområden, kritvita stränder och avkoppling för hela familjen. Men bakom kulisserna på svenskarnas semesterorter i Thailand, Turkiet eller Dubai gömmer sig en hård verklighet. De som bäddar sängar och serverar drinkar på hotellen arbetar extremt långa dagar för löner som inte går att försörja sig på.

Trots att Phyu Phyu städar på hotellet i Khao Lak i Thailand sju dagar i veckan tjänar hon bara motsvarande 2000 kronor i månaden, vilket gör att hon inte vet om hon kommer ha råd att sätta sina söner på 7 och 9 år i skolan. Foto: Jonas Gratzer

Tuffa arbetsförhållanden i semesterparadiset

Solsäkert, vänligt och prisvärt. Thailand är en stor semesterfavorit och över 300 000 svenskar åker dit varje år. Men turismnäringen har en baksida. För de burmesiska migrantarbetare som städar, passar upp och lagar mat i hotellköken är dagarna långa och lönerna låga.

Vi har intervjuat Phyu Phyu från Burma som städar på ett hotell i Khao Lak som anlitas av TUI. Hennes man Zeyar Htet är receptionist på samma hotell. Tillsammans har de två söner som är 7 och 9 år gamla. Både Phyu Phyu och hennes man jobbar sju dagar i veckan, trots att de enligt lagen har rätt till en dags betald ledighet i veckan. Men eftersom Phyu Phyu bara tjänar motsvarande 2000 kronor i månaden har hon inte råd att jobba mindre. När Phyu Phyu och hennes man är på hotellet är barnen hemma ensamma och ser på TV. De skulle vilja sätta pojkarna i skolan men vet inte om de har råd. Läs mer om hotellarbetarnas berättelser här.

12-timmars arbetsdagar utan rast i Dubai

Vi har också granskat verkligheten bakom de glamourösa hotellfasaderna i Dubai. I rapporten ”Shattered dreams”, som kom i oktober 2015, har vi tillsammans med Swedwatch undersökt villkoren för anställda på hotell där resenärer från Apollo, Ving och Fritidsresor bor. Granskningen visar att arbete uppemot tolv timmar om dagen med liten eller ingen övertidsersättning är vanligt. Av 30 intervjuade arbetare har 28 fått sina pass beslagtagna av arbetsgivaren, vilket förhindrar de anställda att byta jobb eller att resa ut ur landet.

Hotellstäderskor i Turkiet har svårt att klara sig på sin lön

Även på andra populära resmål finns stora problem med dåliga arbetsvillkor. I Turkiet har vi tillsammans med nätverket Schyst resande undersökt tio hotell i Alanya-området som anlitas av Apollo, Fritidsresor och Ving. Majoriteten av de total 33 anställda som intervjuats uppger att de inte kan försörja sig och sin familj på sin lön. Framförallt är det städpersonal, nästan uteslutande kvinnor, som inte tjänar mer än minimilönen på motsvarande cirka 2760 kr i månaden, vilket är långt under en summa som går att leva på i området. De anställda har dessutom mycket små möjligheter att påverka sina arbetsvillkor, eftersom många arbetsgivare motarbetar facklig organisering. På sju av hotellen uppger de intervjuade att de skulle bli avskedade om de gick med i en fackförening.

Samarbete för hållbar turism

Fair Action är en av sju organisationer i nätverket Schyst resande, som jobbar med att lyfta hållbar turism. Schyst resande utbildar också ambassadörer som är ute och föreläser på skolor, företag och organisationer. På Schyst resandes sajt kan du hitta information om hur du kan bli ambassadör och jobba för att fler konsumenter ska välja medvetet när de reser.

Vill du blir en schysstare resenär? Klicka här och läs våra tips!