Kläder

Maria SjödinBranscher

- Allt som jag tjänar måste jag lägga på det allra mest nödvändiga, säger Barsha Islam, 25, som syr åt H&M i Bangladesh. Om jag hade mer pengar skulle jag spara lite och skicka det till min dotter, fortsätter hon. Foto: Jonas Gratzer

Majoriteten av de kläder vi köper i dag är sydda i länder som Kina, Bangladesh och Kambodja där skyddet för arbetarnas rättigheter är svagt. Kvinnorna som är anställda i fabrikerna jobbar upp till tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan, men kan i de allra flesta fall ändå inte klara sig på sin lön.

Banker

Maria SjödinBranscher

Bankernas riktlinjer för klimathänsyn efterlevs betydligt bättre vid investeringar än vid utlåning. Foto: Pixabay

Från jumboplatsen till andra bästa storbank – Nordea tar i år ett jättekliv i vår granskning av bankernas riktlinjer för hållbarhet. Även Handelsbanken tar ett stort steg uppåt. Swedbank ligger kvar på en förstaplacering av de sju största bankerna. Det visar en ny granskning från Fair Action och Fair Finance Guide.

Studiematerial: Vi handlar, vem betalar?

Maria SjödinStudiematerial

Många svenska företag struntar i att arbeta hållbart. Men vilka är dom?
Det ska du och dina elever ta reda på, med vår hjälp. För vi vet att det går att påverka företagen. Vissa gånger krävs ett gediget gransknings-arbete, andra gånger räcker det med ett inlägg på sociala medier. 
Oftast krävs en blandning av båda metoderna.

Skor

Maria SjödinBranscher

Lädarbetarna i Bangladesh hanterar en stor mängd kemikalier men saknar ofta möjlighet att få skyddsutrustning. Foto: GMB Akash för Change Your Shoes Campaign

Trots att det tillverkas 24 miljarder par skor årligen ligger skobranschen en bra bit efter klädbranschen i fråga om arbetsvillkor och kontroll av giftiga kemikalier i sin tillverkning. Inte minst när det gäller den smutsiga läderframställningen som är en grundläggande pusselbit i skoproduktion.

Vad kan jag göra?

Maria SjödinGranskningar

I Bangladesh har textilarbetarna så låga löner att både vuxna och barn lider av undernäring. Foto: Tobias Andersson Åkerblom

Att vara konsument innebär att ha ett ansvar – och att ha makt. Samtidigt är det inte enkelt att påverka när många företag struntar i att vara transparenta och det kan vara svårt att hitta någon information alls.

Läderväskor

Maria SjödinBranscher

Arbetare på ett garveri i Hazaribagh, Bangladesh. På garveriet behandlas djurhudar för att bli till mjukt läder. Foto: GMB Akash

Tillverkning av läderväskor kan vara en riktigt smutsig historia. Först ska djurhudar avhåras och blötas upp. Därefter ska de behandlas och skäras, torkas, färgas och slipas. I alla de här processerna, som tillsammans kallas garvning, används en lång rad kemikalier. Ofta har de som jobbar i läderfabriker i länder som Indien och Bangladesh inga skyddskläder eller utbildning för att kunna hantera de giftiga kemikalierna på ett säkert sätt.