Vad kan jag göra?
Att vara konsument innebär att ha ett ansvar - och att ha makt. Samtidigt är det inte enkelt att påverka när många företag struntar i att vara transparenta och det kan vara svårt att hitta någon information alls.
Jo, detta kan du göra:
- Bli medlem i Fair Action. Med fler medlemmar kan vi tvinga företagen att förstå att det finns många intresserade konsumenter i dag. Bli medlem här. Sprid också gärna vår information på Facebook och Twitter så att fler blir engagerade.
- Ge en gåva. Swisha till oss på: 1231222256. Även små bidrag ger oss mer muskler för att sätta press på företagen!
Nyfikna konsumenter gör skillnad!
- Ställ frågor i butiken. Fråga om ursprung: Vilken lön får arbetarna som har sytt den här tröjan? Hur långa arbetsdagar jobbar de som skördat de här rosorna? Hur ser ni till att de arbetare som tillverkat delarna till min mobiltelefon inte utsätts för cancerframkallande gifter? Tyvärr kommer svaren i butikerna att vara få, men fortsätt att ställa frågorna och be butiken återkomma med svar till dig på mail eller telefon. Ju fler frågor, desto större chans att de anställda berättar för sina chefer att konsumenter ställer frågor.
- Läs på. Kunskap är makt och på nätet finns mycket att lära sig om konsument- och hållbarhetsfrågor. Gilla Fair Action på Facebook så håller du dig uppdaterad om våra granskningar. Läs också mer om olika branscher vi granskat . Även vår systerorganisation Swedwatch granskar konsumentvaror- och tjänster.
- Maila eller ring och kräv svar av företagen. ”Hej, jag skulle vilja veta hur arbetstider och löner ser ut för de anställda på det här charterhotellet som ni anlitar, innan jag bokar min resa”, ”Hej, jag undrar varför ni inte har något rättvisemärkt guld i ert sortiment”. Fråga via offentliga kanaler, som Instagram, Facebook och Twitter, så ökar pressen på företagen att svara.
Håll utkik efter schyssta alternativ
- Välj varor som har någon typ av hållbarhetsmärkning. Märkningarna kan dock vara lite av en djungel och en del företag skapar egna märken som sätts på varor utan att de genomgått någon extern granskning. Och inom vissa branscher, som kläder, finns det dessutom få märkningar. Föreningen Medveten Konsumtion har rett ut vad de olika symbolerna står för.
- Leta efter butiker eller märken som tydligt profilerar sig som hållbara. I Medveten Konsumtions Ekoguide kan du hitta tips för ditt närområde. Glöm bara inte att ta ditt kritiska konsumentöga med dig.
Få med dig fler på tåget – tillsammans är vi starka!
- Påverka på ditt jobb eller på din skola. Kolla upp om din arbetsplats ställer sociala och miljömässiga krav på varor och tjänster som köps in. Finns till exempel en resepolicy med riktlinjer för att välja miljövänliga transportmedel och hotell med kollektivavtal?
- Ställ krav på politikerna. Kontakta det parti som du funderar på att rösta på och be om information om vad de vill göra för att se till att svenska företag tar större hänsyn till människor och miljö.