Kläder

Maria SjödinBranscher

- Allt som jag tjänar måste jag lägga på det allra mest nödvändiga, säger Barsha Islam, 25, som syr åt H&M i Bangladesh. Om jag hade mer pengar skulle jag spara lite och skicka det till min dotter, fortsätter hon. Foto: Jonas Gratzer

Majoriteten av de kläder vi köper i dag är sydda i länder som Kina, Bangladesh och Kambodja där skyddet för arbetarnas rättigheter är svagt. Kvinnorna som är anställda i fabrikerna jobbar upp till tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan, men kan i de allra flesta fall ändå inte klara sig på sin lön.

Banker

Maria SjödinBranscher

Bankernas riktlinjer för klimathänsyn efterlevs betydligt bättre vid investeringar än vid utlåning. Foto: Pixabay

Från jumboplatsen till andra bästa storbank – Nordea tar i år ett jättekliv i vår granskning av bankernas riktlinjer för hållbarhet. Även Handelsbanken tar ett stort steg uppåt. Swedbank ligger kvar på en förstaplacering av de sju största bankerna. Det visar en ny granskning från Fair Action och Fair Finance Guide.

Skor

Maria SjödinBranscher

Lädarbetarna i Bangladesh hanterar en stor mängd kemikalier men saknar ofta möjlighet att få skyddsutrustning. Foto: GMB Akash för Change Your Shoes Campaign

Trots att det tillverkas 24 miljarder par skor årligen ligger skobranschen en bra bit efter klädbranschen i fråga om arbetsvillkor och kontroll av giftiga kemikalier i sin tillverkning. Inte minst när det gäller den smutsiga läderframställningen som är en grundläggande pusselbit i skoproduktion.

Läderväskor

Maria SjödinBranscher

Arbetare på ett garveri i Hazaribagh, Bangladesh. På garveriet behandlas djurhudar för att bli till mjukt läder. Foto: GMB Akash

Tillverkning av läderväskor kan vara en riktigt smutsig historia. Först ska djurhudar avhåras och blötas upp. Därefter ska de behandlas och skäras, torkas, färgas och slipas. I alla de här processerna, som tillsammans kallas garvning, används en lång rad kemikalier. Ofta har de som jobbar i läderfabriker i länder som Indien och Bangladesh inga skyddskläder eller utbildning för att kunna hantera de giftiga kemikalierna på ett säkert sätt.

Resor

Maria SjödinBranscher

Trots att Phyu Phyu städar på hotellet i Khao Lak i Thailand sju dagar i veckan tjänar hon bara motsvarande 2000 kronor i månaden, vilket gör att hon inte vet om hon kommer ha råd att sätta sina söner på 7 och 9 år i skolan. Foto: Jonas Gratzer

Reseföretagen utlovar lyxiga poolområden, kritvita stränder och avkoppling för hela familjen. Men bakom kulisserna på svenskarnas semesterorter i Thailand, Turkiet eller Dubai gömmer sig en hård verklighet. De som bäddar sängar och serverar drinkar på hotellen arbetar extremt långa dagar för löner som inte går att försörja sig på.

Smycken

Maria SjödinBranscher

Småskalig guldutvinning i Kongo. Foto: Joakim Wohlfeil, Diakonia

Industriell guldutvinning leder ofta till miljöförstöring och den småskaliga guldutvinningen präglas av dåliga arbetsvillkor och risk för barnarbete. Även smuggling, penningtvätt och korruption är vanligt i handeln med guld. Och i fabrikerna där smyckena sedan tillverkas är arbetsförhållandena många gånger bristfälliga.

Mobiltelefoner

Maria SjödinBranscher

På soptippen Agbogbloshie i Ghana bränns el-skrot helt utan skyddsutrustning. Foto: Miranda Kårelind

Svenskarna genererar över 200 000 ton elavfall per år, och varannan svensk byter mobil innan den gått sönder. Det finns en stor risk att våra gamla mobiler hamnar på miljöfarliga soptippar i Kina och Ghana, där de bränns för att få fram värdefulla metaller. Trots det uppmanar mobiloperatörerna oss att byta telefon ofta och att vara först med det senaste.

Mat

Maria SjödinBranscher

Migrantarbetare i Thailands kycklingindustri tvingas acceptera usla arbetsvillkor eftersom de sitter fast i skulder till sina arbetsgivare. Foto: Jonas Gratzer

När det gäller bananer verkar vi svenskar ha förstått – det är den Fairtrademärkta sorten som gäller. Men det finns en lång rad andra kategorier livsmedel där arbetare utnyttjas i tillverkningen: Ris, kakao, socker och bönor. Du som konsument har stor makt att påverka genom dina dagliga val i matbutiken.

Apotek

Fair ActionBranscher

Apotek

I dag tillverkas en stor del av våra läkemedel i Indien och Kina. Anledningen till att produktionen flyttat dit är densamma som för annan tillverkningsindustri: De låga kostnaderna för bolagen som producerar.