H&M och rättvisa löner

Malin KjellqvistOkategoriserad, Topp 4

Kvinna som tillverkar åt H&M i Bangladesh. Under pandemin har sömmerskornas redan låga löner sänkts. Foto: Jonas Gratzer.

Hur mycket tjänar klädarbetarna på H&M:s fabriker? Och vad tycker Fair Action att H&M borde göra? Här har vi samlat frågor och svar om sömmerskornas löner.

Om oss

Maria SjödinTopp 4

Sömmerskor i Kambodja protesterar mot de låga lönerna. Foto: Heather Stilwell

Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. Vi granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner.

Våra granskningar

Maria SjödinOkategoriserad, Topp 4

Arbetare på ett garveri i Hazaribagh, Bangladesh. På garveriet behandlas djurhudar för att bli till mjukt läder. Foto: GMB Akash

Här är rapporterna vi och våra samarbetspartners släppt under det senaste åren. Granskningarna handlar om hur företag som banker och skokedjor påverkar människor och miljö i fattiga länder.

Guide: Vad är greenwashing?

Maria SjödinNyheter, Okategoriserad, Topp 4

Fisk dör i floden som flyter förbi garverierna i Hazaribagh, Bangladesh. Kemikalierna som används i lädergarverierna skadar både människor och miljö. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Du möts dagligen av reklam som förklarar varför just den här produkten är bra för människor och miljö – ”Buy this sweater and save the planet!”. Det kanske inte låter exakt så men du känner igen argumenten, visst?

Framsteg 2021

Maria SjödinNyheter, Topp 4

Sömmerska i Bangladesh. Fotograf: Pieter van de Boogert/Clean Clothes Campaign

Fortsatt arbete för säkra klädfabriker i Bangladesh och EU-lagstiftning på gång om företagsansvar. Vi sammanfattar vilka steg i rätt riktning som Fair Action bidrog till under 2021.