Vårt arbete

Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. Vi granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner.

Sömmerskor i Kambodja protesterar mot de låga lönerna. Foto: Heather Stilwell

De senaste åren har vi bland annat bidragit till att:

  • H&M börjat väga in lönenivån för de anställda när de väljer vilka leverantörsfabriker de ska lägga beställningar hos. Detta kan fungera som ett incitament för leverantörerna att höja lönerna för att få fler eller större ordrar. Detta är något som Fair Action har rekommenderat H&M under flera år och lyft i våra granskningar.
  •  EU-parlamentet den 10 mars 2021 röstade ja till att börja ta fram en EU-lag kring företags ansvar för miljö och mänskliga rättigheter, så kallad due diligence.  Inför omröstningen var Fair Action med och tog fram ett brev från civilsamhället till svenska europaparlamentariker med en uppmaning att rösta ja. I omröstningen röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern, Vänsterpartiet och Liberalerna ja. Sverigedemokraterna röstade nej, och Moderaterna och Kristdemokraterna avstod.
    Under 2022 väntas förhandlingar om lagförslaget inledas mellan EU-länderna.
  • Skokedjan Nilson infört krav på levnadslön i leverantörsfabrikerna.
  • H&M, KappAhl, Lindex, Gina Tricot, Nilson, MQ, Åhléns, Tiger of Sweden, Ellos, Na-kd, Bubbleroom, Toteme och Eurosko  offentliggjort listor över fabrikerna de köper kläder och skor ifrån. Det gör att det går att få insyn i hur arbetsvillkoren ser ut.
  • Fonder måste redovisa hur de tar hänsyn till hållbarhet när de investerar.
  • 600 elever använt Fair Actions material för gymnasieskolan. Syftet är att unga ska få verktyg och metoder så att de självständigt kan granska företags hållbarhetsarbete.

Prisat påverkansarbete
2018 knep vi plats 24 på tidningen Aktuell Hållbarhets lista över de mäktigaste i Hållbarhetssverige. 2016 tog vi stolt emot Giraffpriset och 2014 utsågs vi till Årets Blåslampa av Råd och Rön och Sveriges Konsumenter. Vi fick utmärkelserna för vårt arbete med att få företag att garantera rättvisa arbetsvillkor.

Mer om oss
Läs mer om våra framgångarvision och arbetsmetoder..