Material till fritidsgårdar: Use you influence!

Maria SjödinOkategoriserad

Fair Action utvecklar just nu ett material tillsammans med Sveriges Ungdomsråd och ungdomar på fritidsgårdar. Målet är att få fler engagerade och välmående unga som känner att de kan påverka, både lokalt och globalt.

Våra granskningar

Maria SjödinOkategoriserad, Topp 4

Arbetare på ett garveri i Hazaribagh, Bangladesh. På garveriet behandlas djurhudar för att bli till mjukt läder. Foto: GMB Akash

Här är rapporterna vi och våra samarbetspartners släppt under det senaste åren. Granskningarna handlar om hur företag som banker och skokedjor påverkar människor och miljö i fattiga länder.

Guide: Vad är greenwashing?

Maria SjödinOkategoriserad, Topp 4

Fisk dör i floden som flyter förbi garverierna i Hazaribagh, Bangladesh. Kemikalierna som används i lädergarverierna skadar både människor och miljö. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Du möts dagligen av reklam som förklarar varför just den här produkten är bra för människor och miljö – ”Buy this sweater and save the planet!”. Det kanske inte låter exakt så men du känner igen argumenten, visst?

Guide: Vad är femwashing?

Maria SjödinNyheter, Okategoriserad

Sömmerskor i Bangladesh. Foto: Framtiden i våre hender

Svenska företag använder gärna feministiska slagord i sin kommunikation. Så kallad ”femwashing” – att kapitalisera på jämställdhet och kvinnors rättigheter – tar bort fokus från problemen för de kvinnor som tillverkar kläderna.⁣

H&M och rättvisa löner

Malin KjellqvistOkategoriserad, Topp 4

Kvinna som tillverkar åt H&M i Bangladesh. Under pandemin har sömmerskornas redan låga löner sänkts. Foto: Jonas Gratzer.

Hur mycket tjänar klädarbetarna på H&M:s fabriker? Och vad tycker Fair Action att H&M borde göra? Här har vi samlat frågor och svar om sömmerskornas löner.

Länsförsäkringar ställer sig bakom Fair Actions krav på H&M

Maria SjödinNyheter, Okategoriserad

Länsförsäkringar ställer sig bakom Fair Actions krav på H&M att betala ut innestående löner till arbetare. Foto: Rehman Asad/Barcroft Medi (ej relaterat till H&M).

Länsförsäkringar kräver att H&M ingår ett bindande avtal för att betala ut innestående löner till sömmerskor. Nu måste övriga storbanker följa Länsförsäkringars exempel och öka pressen på H&M så att avtalet blir verklighet.