Skriv på för lagkrav på levnadslön

Maria SjödinOkategoriserad

Good Clothes, Fair Pay är en kampanj som kräver lagkrav på levnadslön i kläd- textil- och skobranschen. Vi behöver 1 miljon underskrifter från EU-medborgare för att kunna driva på för lagstiftning om att företag ska genomföra så kallad due diligence avseende levnadslön i sina leverantörskedjor.

Guide: Vad är greenwashing?

Maria SjödinOkategoriserad, Topp 4

Fisk dör i floden som flyter förbi garverierna i Hazaribagh, Bangladesh. Kemikalierna som används i lädergarverierna skadar både människor och miljö. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Du möts dagligen av reklam som förklarar varför just den här produkten är bra för människor och miljö – ”Buy this sweater and save the planet!”. Det kanske inte låter exakt så men du känner igen argumenten, visst?

Guide: Vad är femwashing?

Maria SjödinNyheter, Okategoriserad

Sömmerskor i Bangladesh. Foto: Framtiden i våre hender

Svenska företag använder gärna feministiska slagord i sin kommunikation. Så kallad ”femwashing” – att kapitalisera på jämställdhet och kvinnors rättigheter – tar bort fokus från problemen för de kvinnor som tillverkar kläderna.⁣

H&M och rättvisa löner

Malin KjellqvistOkategoriserad, Topp 4

Kvinna som tillverkar åt H&M i Bangladesh. Under pandemin har sömmerskornas redan låga löner sänkts. Foto: Jonas Gratzer.

Hur mycket tjänar klädarbetarna på H&M:s fabriker? Och vad tycker Fair Action att H&M borde göra? Här har vi samlat frågor och svar om sömmerskornas löner.

Länsförsäkringar ställer sig bakom Fair Actions krav på H&M

Maria SjödinNyheter, Okategoriserad

Länsförsäkringar ställer sig bakom Fair Actions krav på H&M att betala ut innestående löner till arbetare. Foto: Rehman Asad/Barcroft Medi (ej relaterat till H&M).

Länsförsäkringar kräver att H&M ingår ett bindande avtal för att betala ut innestående löner till sömmerskor. Nu måste övriga storbanker följa Länsförsäkringars exempel och öka pressen på H&M så att avtalet blir verklighet.

Senaste granskningar

Maria SjödinOkategoriserad, Topp 4

Arbetare på ett garveri i Hazaribagh, Bangladesh. På garveriet behandlas djurhudar för att bli till mjukt läder. Foto: GMB Akash

Här är rapporterna vi och våra samarbetspartners släppt under det senaste åren. Granskningarna handlar om hur företag som banker och skokedjor påverkar människor och miljö i fattiga länder.

Studiematerial: Vi handlar, vem betalar?

Maria SjödinOkategoriserad

Många svenska företag struntar i att arbeta hållbart. Men vilka är dom?
Det ska du och dina elever ta reda på, med vår hjälp. För vi vet att det går att påverka företagen. Vissa gånger krävs en gedigen granskning, andra gånger räcker det med ett inlägg på sociala medier. Oftast krävs en blandning av båda metoderna.