Framgångar 2022
Avtal för bättre säkerhet i klädfabriker i Pakistan och storbanker som minskade sina investeringar i ryska staten, det var några av framgångarna som Fair Action bidrog till under året som gick.
Under året har Fair Action bidragit till att:
- Ett nytt avtal som ska förbättra säkerheten för hundratusentals anställda i Pakistans kläd- och textilfabriker slöts mellan globala fack och företag. Avtalet bygger på modellen som använts framgångsrikt i Bangladesh, där arbetet lett till att över 120 000 förbättringar har gjorts av nödutgångar, brandvarnare och elektriska ledningar.
- Fristads, Nelly och Indiska skrev på arbetsmiljöavtalet för säkrare klädfabriker i Bangladesh. Avtalet kom till efter kollapsen av klädfabriken Rana Plaza 2013 då 1134 människor dog. Över 2 miljoner anställda i kläd- och textilproduktionen i Bangladesh har tack vare avtalet kunnat gå till jobbet utan att vara rädda för att byggnaden ska rasa eller en brand bryta ut.
- Influencern och youtube-drottningen Therese Lindgren började ställa hållbarhetskrav på modeföretag hon ska samarbeta med. Fair Action hjälpte till med att ta fram kriterierna.
- Fair Action vann pris för projektet där vi utbildar gymnasieelever i att själva kritiskt kunna granska företags hållbarhetsarbete. Hittills har 350 lärare och 1000 elever använt sig av vårt material ”Vi handlar, vem betalar?”.
- Sju svenska storbanker för dialog med H&M om levnadslön, jämfört med tre banker 2019. Både Swedbank och Nordea har skrivit in levnadslön i sina investeringskriterier. Skandia nämner levnadslön som tematiskt område vid sidan av klimatarbete som de fokuserat på under året. Länsförsäkringar stöttade ett aktieägarförslag kring löner vid uppsägning som Fair Action skickade in till H&Ms årsstämma.
- Nio investerare (Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Danske Bank, SPP, Öhman, AP7, SEB och Swedbank) lovade efter påtryckningar att sälja sina investeringar i ryska staten och ryska statskontrollerade bolag. Fair Action ingår i nätverket Fair Finance Guide som gjorde granskningen.
- Skoföretaget Kavat har blivit mer öppna med sin produktion. De redovisar nu både karta till leverantörerna och information om lädergarverier.
- EU-kommissionen presenterade i februari ett lagförslag om företags ansvar för mänskliga rättigheter. Fair Action har arbetat för att förslaget inte ska urvattnas under förhandlingarna.