För en rättvis klimatomställning i modeindustrin
Klimatförändringar orsakar allt varmare temperaturer runt om i världen. Hur påverkas textilarbetare när det blir för varmt för att arbeta, eller när översvämningar tar deras hem? Vad innebär en rättvis klimatomställning i modeindustrin?
Klimatförändringarna har lett till att floderna i Bangladesh svämmar över oftare och att nya och större områden påverkas. Förra året drabbades landet av den värsta översvämningen på 100 år. 2000 människor söker sig till Bangladeshs huvudstad Dhaka varje dag och en majoritet anses vara klimatflyktingar. Fahima, 28 år, är en av dem och jobbar nu som sömmerska.
– När översvämningarna kom kunde vi inte odla, våra fält förstördes. Klimatet har påverkat våra liv djupt, och översvämningarna har ödelagt så många liv.
Bangladesh är bland världens största producenter av kläder och fabrikerna i landet drivs framförallt på el från fossila bränslen. Den globala modeindustrin står för upp till 10% av världens utsläpp av växthusgaser. De stora förlorarna är Bangladeshs invånare, som på grund av klimatförändringarna tvingas lämna landsbygden för att vara en del i modemaskineriet som bidrar till att dränka deras land. Så vad måste förändras?
Vi måste gå FRÅN fast fashion där enorma mängder plagg tillverkas med snabba leveranser och låga priser, TILL mycket mindre volymer med bättre kvalitet och högre löner.
För att uppnå en rättvis klimatomställning är det viktigt att:
- Klimatomställningen sker i dialog med de som berörs. Arbetstagare måste få vara med och utforma politiken som ställer om samhället!
- Övergången till en grön modeindustri är inkluderande och de människor som blir av med jobbet får chansen att ställa om genom utbildning och förstärkta trygghetssystem.
- Och såklart, att de nya jobb som skapas ska ha anständiga arbetsvillkor!
För att få ner klimatpåverkan måste vi här hemma använda det vi har i garderoben längre genom att laga och ta hand om plaggen, hyra eller byta med varandra och handla second hand när det är möjligt.
Fair Action är med och driver EU-projektet Fashioning a Just Transition som handlar om hur modeindustrin ska åstadkomma en rättvis omställning.