Tio frågor och svar om H&M:s löfte om rättvisa löner

Vad innebär H&M:s mål om rättvisa löner till 2018? Hur mycket tjänar klädarbetarna på H&M:s fabriker? Och vad tycker Fair Action att H&M borde göra så här på upploppet? Här har vi samlat frågor och svar om varför H&M måste öka takten.

Textilarbetarna hos H&M:s leverantörer i Bangladesh har så låga löner att de inte har råd med ordentlig mat och sjukvård. Foto: GMB Akash

Varför fokuserar Fair Action endast på H&M?

Enligt FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter har H&M ett ansvar för att se till att det är rimliga arbetsvillkor hos deras leverantörer. H&M är den största inköparen av kläder från Bangladesh, samt även en av de största inköparna av kläder från Kambodja, och påverkar därför tusentals textilarbetares liv. Ett av Fair Actions grundkrav på företag som vi granskar, oavsett storlek och bransch, är att de ska arbeta för levnadslöner.

Vad tjänar arbetarna på H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh?

Trots att H&M 2013 lovade levnadslöner hos sina viktigaste leverantörer till 2018 är lönerna fortfarande alldeles för låga. I genomsnitt tjänar en sömmerska på en av H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh 95 dollar i månaden (ca 830 kr), enligt H&M:s hållbarhetsrapport. En levnadslön – alltså den lön som en arbetare behöver för att kunna leva ett drägligt liv, kunna äta ordentligt, försörja sina barn och ha råd att gå till doktorn – beräknas ligga på nästan dubbelt så mycket. Summan kan också jämföras lokala fackliga organisationers krav på att minimilönen höjs till cirka 189 dollar i månaden (ca 1650 kr).

Trots att sömmerskorna jobbar 10-12 timmar sex dagar i veckan har de inget annat val än att leva i små plåtskjul i slummen som blir stekheta i solen och som läcker in vatten när det regnar. De delar toalett och kök med många andra och har oftast inte tillgång till rent vatten. De har också svårt att få lönen att räcka till ordentlig mat och sjukvård för sig och sina barn, vilket leder till undernäring och olika sjukdomar. En granskning från januari i år visade också att textilarbetare på H&M:s fabriker i Bangladesh tjänar så lite att de tvingas låta sina barn börja jobba för att bidra till familjens försörjning.

Vad tjänar arbetarna på H&M:s leverantörsfabriker i Kambodja?

H&M:s egna siffror visar att snittlönerna hos deras leverantörer i Kambodja är 199 dollar (ca 1740 kr). I en tidigare rapport uppskattar arbetare på H&M-fabriker att en lön som räcker till grundläggande behov som ordentlig mat, boende och sjukvård skulle ligga på ca 320 dollar (ca 2795 kr). Arbetarna menar alltså att de skulle behöva mer än 50% högre lön för att kunna ha råd med ordentlig mat, sjukvård och skolgång till barnen.

Vad gör H&M för att höja lönerna?

Väldigt generellt kan man säga att H&M gör en del saker för att höja lönerna , men i på tok för långsam takt och i alldeles för liten skala. Fair Action tycker att det är bra att H&M har en ambition att höja lönerna och samarbetar med facket på global nivå. Vi välkomnar också att H&M arbetar för att förbättra fabrikernas lönehanteringssystem så att de anställdas får lön baserat på sin erfarenhet samt får den övertidsersättning och semesterlön de har rätt till. MEN vi förväntar oss långt mycket mer av världens näst största klädföretag.

Vad tycker Fair Action att H&M ska göra?

 • Ställa krav på högre löner och köpa mer kläder från fabriker som följer kraven
  Detta kan H&M exempelvis göra genom att använda sig av en erkänd metod för att räkna ut en levnadslön för alla sina produktionsländer, som Global Living Wage Coalitions metod . Bakom detta initiativ står flera hållbarhetscertifieringar inklusive Fairtrade. H&M bör även sätta upp ett mål om att alla anställda på deras leverantörsfabriker minst ska tjäna denna lön.
 • Betala schyssta inköpspriser för plaggen – ge fabrikerna möjlighet att höja lönerna
  Förbättra sina inköpsmetoder genom att ge leverantörerna god framförhållning när det gäller beställningar, tillräckligt högt pris för att arbetarna ska få en lön som går att leva på och sträva efter långsiktiga samarbeten med leverantörerna. Genom att till exempel sprida ordrar jämnt underlättar H&M för leverantörerna att ha fast anställda. Sömmerskor som är fast anställda har bättre möjligheter att våga förhandla upp sina löner, eftersom de slipper vara rädda för att deras kontrakt inte ska förnyas.
 • Öka trycket på regeringarna i produktionsländerna att höja minimilönerna
  Detta bör H&M göra i alla produktionsländer där den nationella minimilönen inte räcker för att leva ett värdigt liv. Minimilön är den lägsta lön en anställd får tjäna enligt lag. H&M bör också kommunicera i vilka länder och hur detta görs.
 • Gör det möjligt för arbetarna att kräva högre löner
  Kommunicera till leverantörerna att de har nolltolerans mot alla försök att hindra facklig organisering, förhindra arbetare att gå med i facket eller annan facklig aktivitet som arbetarna har rätt till. H&M bör också öka dialogen med oberoende fackförbund och ideella organisationer i produktionsländerna.
 • Hålla sitt löfte om att omvandla korttidskontrakt till fasta anställningar i Kambodja
  Osäkra anställningar minskar möjligheten för sömmerskorna att våga kräva högre löner, eftersom de riskerar att inte få sin anställning förlängd. H&M har tidigare lovat att fasa ut användningen av korttidskontrakt. Det är hög tid att börja leverera! Se till att oberoende fackföreningar kan övervaka omvandlingen av olagliga kontrakt till fasta anställningar.
 • Ge oss mellantiden!
  H&M måste rapportera vilka de drygt 230 fabrikerna är som omfattas av deras projekt kring bättre lönehanteringssystem och hur lönenivåerna ser ut där. I dagsläget rapporterar H&M endast lönestatistik per produktionsland. Utan mer information är det svårt för fackföreningar och ideella organisationer att utvärdera om projektet leder till några faktiska lönehöjningar.

Vad kan jag göra som konsument för att påverka H&M?

Din röst är viktig för att få H&M att hålla sitt löfte om att sömmerskorna ska kunna leva på sina löner senast nästa år! Här är tre snabba tips på vad du kan göra:

 1. Tala om för H&M att de måste öka takten. Du kan skriva under med ditt namn i kommentarsfältet här så lämnar vi hejaramsan till H&M, med din underskrift. Dela också gärna uppropet så att dina kompisar kan vara med!
 2. Bli medlem i Fair Action. Tillsammans kan vi få H&M och de andra företag att förstå att vi är många som bryr oss om hur sömmerskorna har det. Swisha 100 kr till 1231222256. Skriv namn, post- och mejladress. Läs mer om hur du kan bli medlem här.
 3. Ge en gåva. Swisha till oss på: 1231222256. Även små bidrag ger oss mer muskler för att ta fajten med H&M och andra företag!

Vad är skillnaden på levnadslöner och minimilöner?

Minimilön är den lägsta lön en arbetare får tjäna enligt lag. En levnadslön är den lön som en arbetare behöver för att kunna leva ett drägligt liv, kunna äta ordentligt, försörja sina barn och ha råd att gå till doktorn. Global Living Wage Coalition , där Fairtrade ingår tillsammans med en rad andra märkningar, uppskattar att en levnadslön i Bangladesh är minst dubbelt så mycket som den genomsnittliga lönen för anställda på H&M:s leverantörer tjänar.

Varför fokuserar Fair Action på just levnadslöner?

Rätten till en levnadslön är en mänsklig rättighet och inget företag kan påstå sig värna om mänskliga rättigheter så länge lönerna inte täcker arbetarnas och deras familjers grundläggande behov. De låga lönerna är också en jämställdhetsfråga, eftersom majoriteten av de anställda i fabrikerna är kvinnor. Eftersom de måste jobba 10-12 timmar sex dagar i veckan för att överhuvudtaget klara sig är de konstant trötta. Orken räcker oftast inte till för att kämpa för sina rättigheter på arbetsplatsen och ute i samhället. De har svårt att vara del i den kvinnokamp som skulle kunna ta dem ur deras maktlösa situation. Levnadslöner är också en förutsättning för att nå de globala målen om att utrota fattigdomen och nå anständiga arbetsvillkor till år 2030.

H&M använder begreppet ”fair living wage”, vad är det?

2013 presenterade H&M sitt mål om levnadslöner till 2018. H&M har inte satt en siffra på vad de anser att en rättvis levnadslön är. Istället säger de att de anställdas egen uppfattning av vad en levnadslön är motsvarar deras definition. H&M trycker också på att det är de anställda som ska förhandla upp sina löner. I år har H&M omformulerat målet om levnadslön så att det fokuserar mer på fabrikernas lönehanteringssystem. Läs mer om detta på H&M:s hemsida .

Hur stora är H&M?

H&M är världens näst största klädföretag, bara spanska Inditex som äger bland annat Zara är större. 2017 gjorde H&M en vinst på drygt 16 miljarder kronor. H&M har över 4000 butiker i 66 länder. Kläderna tillverkas i 1800 fabriker runt om i världen av 1,6 miljoner arbetare. Dessutom äger H&M även ARKET, Afound, Weekday, Cheap Monday, Monki, COS och & Other Stories.