H&M och rättvisa löner

Hur mycket tjänar klädarbetarna på H&M:s fabriker? Och vad tycker Fair Action att H&M borde göra? Här har vi samlat frågor och svar om sömmerskornas löner.

Malin KjellqvistNyheter, Okategoriserad, Topp 4

Personer som strejkat för bättre löner i Bangladesh har under 2019 svartlistats av ägare till textilfabrikerna. Det har försvårat för många sparkade arbetare att hitta nya jobb. Foto: Jonas Gratzer.

Varför tycker Fair Action att H&M har ett ansvar för sömmerskorna?

Enligt FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter har H&M ett ansvar för att se till att det är rimliga arbetsvillkor hos deras leverantörer. H&M är den största inköparen av kläder från Bangladesh, samt även en av de största inköparna av kläder från Kambodja, och påverkar därför tusentals textilarbetares liv. Ett av Fair Actions grundkrav på företag som vi granskar, oavsett storlek och bransch, är att de ska arbeta för levnadslöner.

Vad tjänar arbetarna på H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh?

Trots att H&M 2013 lovade levnadslöner hos sina viktigaste leverantörer till 2018 är lönerna fortfarande alldeles för låga. I genomsnitt tjänade en sömmerska på en av H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh 126 dollar i månaden (ca 1160 kr), enligt HM:s egna siffror för 2019. En levnadslön – alltså den lön som en arbetare behöver för att kunna leva ett drägligt liv, kunna äta ordentligt, försörja sina barn och ha råd att gå till doktorn – beräknas ligga på nästan 70% mer. Summan kan också jämföras lokala fackliga organisationers krav på att minimilönen höjs till cirka 190 dollar i månaden (ca 1700 kr).

Trots att sömmerskorna jobbar 10-13 timmar sex dagar i veckan har de inget annat val än att leva i små plåtskjul i slummen som blir stekheta i solen och som läcker in vatten när det regnar. De delar toalett och kök med många andra och har oftast inte tillgång till rent vatten. De har också svårt att få lönen att räcka till ordentlig mat och sjukvård för sig och sina barn, vilket leder till undernäring och olika sjukdomar. I Fair Actions rapport “Left behind” från oktober 2018 berättar sömmerskor som syr åt H&M i Bangladesh om en ständig kamp för att få pengarna att räcka. En granskning från 2017 visade också att textilarbetare på H&M:s fabriker i Bangladesh tjänar så lite att de tvingas låta sina barn börja jobba för att bidra till familjens försörjning.

Vad tjänar arbetarna på H&M:s leverantörsfabriker i Kambodja?

H&M:s egna siffror visar att snittlönerna hos deras leverantörer i Kambodja är 241 dollar i månaden (ca 2218 kr). I en tidigare rapport uppskattar arbetare som syr H&M-kläder att en lön som räcker till grundläggande behov som ordentlig mat, boende och sjukvård skulle ligga på ca 320 dollar (ca 2795 kr). Arbetarna menar alltså att de skulle behöva betydligt högre lön för att kunna ha råd med ordentlig mat, sjukvård och skolgång till barnen.

Vad gör H&M för att höja lönerna?

Väldigt generellt kan man säga att H&M gjort en del saker för att höja lönerna , men i på tok för långsam takt och i alldeles för liten skala. Fair Action tycker att det är bra att H&M har en ambition att höja lönerna och samarbetar med facket på global nivå. Vi välkomnar också att H&M arbetar för att förbättra fabrikernas lönehanteringssystem så att de anställdas får lön baserat på sin erfarenhet samt får den övertidsersättning och semesterlön de har rätt till. MEN vi förväntar oss långt mycket mer av världens näst största klädföretag.

Vad tycker Fair Action att H&M ska göra för att förbättra arbetsförhållanden?

 • Ställa krav på högre löner och köpa mer kläder från fabriker som följer kraven
  Detta kan H&M exempelvis göra genom att använda sig av en erkänd metod för att räkna ut en levnadslön för alla sina produktionsländer, som Global Living Wage Coalitions metod. Bakom detta initiativ står flera hållbarhetscertifieringar inklusive Fairtrade. H&M bör även lägga mer ordrar hos de fabriker som har bättre löner.
 • Betala schyssta inköpspriser för plaggen – ge fabrikerna möjlighet att höja lönerna
  Förbättra sina inköpsmetoder genom att betala tillräckligt högt pris för att arbetarna ska få en lön som går att leva på. Leverantörer i Bangladesh och Kambodja uppger att H&M:s inköpare pressar priserna väldigt hårt. Det gör det svårt att höja lönerna.
 • Sprida ordrar jämnt för att underlätta för leverantörerna att ha fast anställda. Sömmerskor som är fast anställda har bättre möjligheter att våga förhandla upp sina löner, eftersom de slipper vara rädda för att deras kontrakt inte ska förnyas.
 • Öka trycket på regeringarna i produktionsländerna att höja minimilönerna
  Detta bör H&M göra i alla produktionsländer där den nationella minimilönen inte räcker för att leva ett värdigt liv. Minimilön är den lägsta lön en anställd får tjäna enligt lag. H&M bör också kommunicera i vilka länder och hur detta görs.
 • Gör det möjligt för arbetarna att kräva högre löner
  Kommunicera till leverantörerna att de har nolltolerans mot alla försök att hindra facklig organisering, förhindra arbetare att gå med i facket eller annan facklig aktivitet som arbetarna har rätt till. H&M bör också öka dialogen med oberoende fackförbund och ideella organisationer i produktionsländerna.
 • Hålla sitt löfte om att omvandla korttidskontrakt till fasta anställningar i Kambodja
  Osäkra anställningar minskar möjligheten för sömmerskorna att våga kräva högre löner, eftersom de riskerar att inte få sin anställning förlängd. H&M har tidigare lovat att fasa ut användningen av korttidskontrakt. Det är hög tid att börja leverera! Se till att oberoende fackföreningar kan övervaka omvandlingen av olagliga kontrakt till fasta anställningar.

Vad kan jag göra som konsument för att påverka H&M?

Din röst är viktig för att få H&M att hålla sitt löfte om att sömmerskorna ska kunna leva på sina löner! Här är tre snabba tips på vad du kan göra:

 1. Tala om för H&M att de måste öka takten. Du kan skriva till H&M på sociala medier och uppmana företaget att se till att sömmerskorna kan klara sig på sina löner.
 2. Bli medlem i Fair Action. Tillsammans kan vi få H&M och de andra företag att förstå att vi är många som bryr oss om hur sömmerskorna har det. Swisha 100 kr till 1231222256. Skriv namn, post- och mejladress. Läs mer om hur du kan bli medlem här.
 3. Ge en gåva. Swisha till oss på: 1231222256. Även små bidrag ger oss mer muskler för att ta fajten med H&M och andra företag!

Vad är skillnaden på levnadslöner och minimilöner?

Minimilön är den lägsta lön en arbetare får tjäna enligt lag. En levnadslön är den lön som en arbetare behöver för att kunna leva ett drägligt liv, kunna äta ordentligt, försörja sina barn och ha råd att gå till doktorn. Global Living Wage Coalition , där Fairtrade ingår tillsammans med en rad andra märkningar, uppskattar att en levnadslön i Bangladesh är minst dubbelt så mycket som den genomsnittliga lönen för anställda på H&M:s leverantörer tjänar.

Varför fokuserar Fair Action på just levnadslöner?

Rätten till en levnadslön är en mänsklig rättighet och inget företag kan påstå sig värna om mänskliga rättigheter så länge lönerna inte täcker arbetarnas och deras familjers grundläggande behov. De låga lönerna är också en jämställdhetsfråga, eftersom majoriteten av de anställda i fabrikerna är kvinnor. Eftersom de måste jobba 10-13 timmar sex dagar i veckan för att överhuvudtaget klara sig är de konstant trötta. Orken räcker oftast inte till för att kämpa för sina rättigheter på arbetsplatsen och ute i samhället. De har svårt att vara del i den kvinnokamp som skulle kunna ta dem ur deras maktlösa situation. Levnadslöner är också en förutsättning för att nå de globala målen om att utrota fattigdomen och nå anständiga arbetsvillkor till år 2030.

H&M använder begreppet ”fair living wage”, vad är det?

2013 presenterade H&M sitt mål om levnadslöner till 2018. H&M har inte satt en siffra på vad de anser att en rättvis levnadslön är. Istället säger de att de anställdas egen uppfattning av vad en levnadslön är motsvarar deras definition. H&M trycker också på att det är de anställda som ska förhandla upp sina löner. H&M har nu omformulerat målet om levnadslön så att det fokuserar mer på fabrikernas lönehanteringssystem. Läs mer om detta på H&M:s hemsida.

Hur stora är H&M?

H&M är världens näst största klädföretag, bara spanska Inditex som äger bland annat Zara är större. 2019 gjorde H&M en vinst på drygt 13 miljarder kronor. H&M har över 5000 butiker i 74 länder. Kläderna tillverkas i 1400 fabriker runt om i världen av 1,6 miljoner arbetare. Dessutom äger H&M även ARKET, Afound, Weekday, Cheap Monday, Monki, COS och & Other Stories.