Maila din kängbutik!

Dags för nya höstkängor? Tänker du att ett par i läder är bra, för det är ju naturligt? Det är tyvärr inte så enkelt, för att tillverka skinn till skor krävs nämligen massor med farliga kemikalier. I vilka fabriker görs lädret i just dina nya kängor och innehåller de några ämnen som klassas som särskilt farliga? Här hjälper vi dig att fråga!

work-boot-4133815_1920 (1)

Tillverkning av läder kan vara en smutsig historia. Processen kräver ofta många farliga kemikalier, bland annat krom som kan vara cancerframkallande. De som jobbar i läderfabrikerna har sällan tillgång till skyddsutrustning och får olika sjukdomar på grund av de farliga ämnena.

I vår granskning av friluftsföretag våren 2020 så visade det sig att två av de fyra företag granskade var öppna med i vilka fabriker som skinnen garvas, som är den process där djurhudar bereds och blir mjuka.

Outnorth (med märket Urberg) gick ut med sina garverilistor som en följd av vår rapport och påtryckningar från konsumenter. Haglöfs har fortfarande inte publicerat offentligt var deras läder tillverkas. Vi tycker att det är viktigt att de gör det för att kunna kontrollera att processen går till på ett schysst och ofarligt sätt.

Vill du sätta press på Haglöfs så att de publicerar sina garverier offentligt? Och vara säker på att de inte innehåller kemikalier som klassas som särskilt farliga av EU?
Mejla Haglöfs genom formuläret nedan!

[ninja_form id=2]

 

PS. Håll utkik i inkorgen! I mejlet har vi inkluderat en fråga som de måste svara på inom 45 dagar enligt lag, smart va!?

Bild: Pen Ash, Pixabay

 

 

 

 

Funded by the European Union