Går det att spåra dina kängor till läderfabriken?
-Vi listar friluftsföretagens öppenhet

Ambitionerna på hållbarhetsområdet ökar bland kängtillverkarna. Det är bra. Men för att de granna löfterna ska kunna granskas behöver företagen vara öppna med i vilka fabriker lädret till skorna tillverkas. Haglöfs och Outnorth behöver en extra knuff för att kliva fram i ljuset kring var skinnet produceras. Det visar Fair Actions nya granskning.

/25 februari, 2020/Nyheter/
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Är lädret i kängorna vi vandrar i tillverkade i fabriker där arbetare utsätts för farliga kemikalier? Det är svårt att veta. Endast hälften av de granskade friluftsföretagen redovisar öppet var lädret tillverkas. Det visar ny granskning av Fair Action. Foto: Nina Wertholz/Fair Action

När klädfabriken Rana Plaza kollapsade i Bangladesh 24 april 2013 var det svårt att identifiera de klädmärken som köpte från fabriken. Enda sättet att ta reda på detta var att intervjua överlevande arbetare och leta i rasmassorna efter klädlappar med märkenas loggor för att familjerna till de 1 134 dödsoffren skulle få kompensation från dessa företag.

Media och organisationer måste kunna granska om företag håller vad de lovar, till exempel vad gäller arbetstider och löner.

Fackföreningar och arbetsrättsorganisationer i länderna där produkterna tillverkas kan ta upp dåliga arbetsvillkor eller avskedanden av fackligt aktiva på fabriken också med det köpande klädföretaget, som i sin tur kan sätta press på leverantören

Lädertillverkning räknas som en av världens mest förorenande industrier. Processen kräver stora mängder kemikalier som riskerar att förgifta både grundvatten, jordbruksmark och luft. Arbetarna som bearbetar skinnet med de farliga ämnena saknar ofta skyddsutrustning vilket kan leda till hälsoproblem som eksem, andningssvårigheter och cancer.

Öppenhet driver förändring

Genom att skoföretagen är öppna med i vilka fabriker lädret till skorna tillverkas kan organisationer och fackföreningar i tillverkningsländerna kontakta företagen om anställda på fabrikerna behandlas illa. Det ger journalister har möjlighet att granska att företagen lever upp till sina åtaganden om miljö och att anställda kan vara med i en fackförening. Och det ger dig som konsument större möjlighet att köpa skor som har tillverkats på ett bra sätt.    

Vad visar kartläggningen?

Fair Actions granskning av fyra friluftsföretag visar att Icebug och Lundhags har både namn och adress tillgängligt på sin hemsida till garverierna som tillverkar lädret till deras skor.  

Haglöfs och Outnorth kan bättre 

Varken Haglöfs eller Outnorth, som ligger bakom märket Urberg, redovisar offentligt var lädertillverkningen till deras kängor sker. De planerar inte heller att göra det under 2020. Hemlighetsmakeriet gör att det inte går att ta reda på om företagen tar ansvar för de farliga kemikalier som arbetarna och miljön riskerar att utsättas för i produktionen. Haglöfs har skickat informationen till Fair Action, men det räcker tyvärr inte. Det ska inte behöva vara ett detektivarbete att ta reda på vilka skor som tillverkats var. Informationen måste finnas tillgängligt offentligt.   

Här kan du också läsa hur öppna  följande företag med i vilka fabriker lädret tillverkas: Filippa K, Acne Studios, Rizzo Skor, Kavat, Din Sko, Radical Sports, Skopunkten, Nilson Skor, Scorett och Vagabond 

 

Hur gjordes kartläggningen?

Kartläggningen bygger på enkäter som företagen själva svarat på. Inför lanseringen av resultaten har företagen fått faktagranska informationen som vi gått ut med. Urvalet av företag bygger på önskemål från en förfrågan till följare på sociala medier som gjordes av Fair Action i juni 2019.