Skor
Trots att det tillverkas 24 miljarder par skor årligen ligger skobranschen en bra bit efter klädbranschen i fråga om arbetsvillkor och kontroll av giftiga kemikalier i sin tillverkning. Inte minst när det gäller den smutsiga läderframställningen som är en grundläggande pusselbit i skoproduktion.
Lädarbetarna i Bangladesh hanterar en stor mängd kemikalier men saknar ofta möjlighet att få skyddsutrustning. Foto: GMB Akash för Change Your Shoes Campaign
Vilket avtryck lämnar dina skor?
Den svenska skobranschen omsätter årligen cirka nio miljarder kronor och majoriteten av de skor vi köper är, liksom våra kläder, tillverkade i fabriker i länder där lönerna är låga och arbetsförhållandena dåliga. Kedjorna av leverantörer och underleverantörer är långa. Skorna kan ha designats i Europa, materialet kan komma från exempelvis Indien och Vietnam, detaljer till skorna från ett handfull olika länder för att till sist sättas ihop i exempelvis Kina. I dag tillverkas 65 procent av alla världens skor i just Kina.
Skobranschen på efterkälken i hållbarhetsarbetet
Medan stora klädmärken kommit en bit i sitt arbete med uppförandekoder och kontroller av att reglerna följs i produktionen, har många skoföretag knappt ens påbörjat sitt arbete. Det led i skotillverkningen som i dag är nästan helt okontrollerat är där djurhudar blir till mjukt läder: Garverierna. Garverierna är giftiga platser där mängder av kemikalier används i processerna där hudarna ska avhåras, mjukas upp och färgas. Trots alla gifter jobbar de anställda i många fall utan skyddsutrustning och riskerar både cancer och svåra hud- och lungsjukdomar.
Giftiga kemikalier i tillverkningen av läder
Många av garverierna ligger i Asien och de som jobbar där är företrädesevis män, då arbetet är tungt för kroppen. Själva garveriprocessen har två delar: Den våta och den torra. I båda delarna används stora mängder giftiga kemikalier, där en av de farligare är tungmetallen krom. Krom kan orsaka cancer om den hanteras fel. I den våta delen står arbetarna ofta med kemikaliemättat vatten upp till anklarna och forslar hudar ut och in ur stora trummor. De blöta och geléartade hudarna kallas för ”wet blue”, eftersom kromet färgar dem ljusblå. Först senare i processen färgas hudarna i den ”naturliga” färg du har på dina skor eller din handväska. I den torra delen utsätts arbetarna för kemikalietungt damm, då lädret slipas för att få den tjocklek och det utseende som kunden efterfrågar.
Även den lokala miljön far illa när kemikalier från garverierna spolas ut i vattendrag, i många fall utan att vattnet har renats eftersom den lokala miljölagstiftningen inte kräver det eller för att garverierna helt enkelt struntar i det. Floden Buriganga som rinner längs Hazaribag, ett av Asiens större garverikluster i Bangladeshs huvudstad Dhaka, anses nu vara biologiskt död bland annat på grund av utsläppen från garverierna. Likadan är situationen i och runt kring de cirka 400 garverierna i Kanpur i Indien.
Här är Change Your Shoes film från sitt besök i Kanpur 2017.
Tuffa arbetsförhållanden för skoarbetarna
Andra problem i skotillverkningen, förutom de kemikalier arbetarna utsätts för, är långa arbetsdagar, låga löner och begränsningar av möjligheten till facklig organisering. Fair Actions granskning visar att ingen av Sveriges stora skokedjor har tagit några konkreta steg för att höja skoarbetarnas löner, som i Kina är ungefär hälften av vad som skulle behövas för att täcka arbetares grundläggande behov. Problemen med dåliga arbetsvillkor är lika globala som skotillverkningen, vilket denna rapport från Östeuropa visar.
Agera! Sätt press på skoföretagen!
Hjälp oss att sätta press skoföretagen – mejla skoföretagen genom att trycka på knappen nedan.
I media
Läderarbetare får ingen lön i krisen: ”Oroar sig för hur de ska överleva” (2020)
Dagens arbete: Kända märken döljer lädrets ursprung (2020)
Plånboken i P1: Så köper du vårskor med gott samvete (2017)
Arbetet: Ecco-leverantör bryter mot lagen (2017)
Aktuell Hållbarhet: Bindande regelverk behövs i skobranschen (2016)
Arbetsliv: EU-kampanj granskar skobranschen (2016)
Granskningar
Så kan företag coronaanpassa sitt hållbarhetsarbete – röster från skoarbetare i Indien och Kina under Covid-19 (2020)
Går det att spåra dina kängor till läderfabriken? Vi listar friluftsföretagens öppenhet (2020)
Går det att spåra dina skor till läderfabriken? Vi listar företagens öppenhet (2020)
Ny granskning: Lädertillverkningen måste fram i ljuset (2018)
Undersökning: 68% av svenskarna omedvetna om miljöpåverkan av läderskor (2018)
Dina skor lämnar spår – Hur lädertillverkning påverkar människor & miljö i Indien (2017)
Rena skor – rena fötter? – En studie av sexvärt krom i skor (2016)
Trampling Workers Rights Underfoot – En kartläggning av 23 europeiska skoföretags sociala hållbarhetsarbete (2016)
Vem tar ansvar för skoarbetaren? – En undersökning av 23 europeiska skoföretags hållbarhetsarbete (2016)
Passar skorna? – Hur fungerar den globala skoindustrin? (2015)
I samma fotspår? (2014)