Går det att spåra dina skor till läderfabriken?
-Vi listar skoföretagens öppenhet

Har de skor vi går i gjort läderarbetare sjuka? Det är tyvärr svårt att veta. Inom skoindustrin är hemlighetsmakeriet fortfarande stort. Filippa K, Acne Studios, Rizzo och NK Skor döljer vilka fabriker de köper skinn ifrån och slipper därmed ta ansvar för risken att arbetare utsätts för farliga kemikalier. Det visar Fair Actions nya granskning av åtta företag som säljer skor.

/17 februari, 2020/Nyheter/
gmb-akash-44

Lädertillverkning kräver stora mängder kemikalier. Arbetarna som bearbetar läd har sällan skyddsutrustning och drabbas ofta av sjukdomar på grund av kontakten med de hälsofarliga ämnena. På bilden arbetare i Bangladesh. Foto: GMB Akash för Change Your Shoes Campaign

När klädfabriken Rana Plaza kollapsade i Bangladesh 24 april 2013 var det svårt att identifiera de klädmärken som köpte från fabriken. Enda sättet att ta reda på detta var att intervjua överlevande arbetare och leta i rasmassorna efter klädlappar med märkenas loggor för att familjerna till de 1 134 dödsoffren skulle få kompensation från dessa företag.

Media och organisationer måste kunna granska om företag håller vad de lovar, till exempel vad gäller arbetstider och löner. Fackföreningar och arbetsrättsorganisationer i länderna där produkterna tillverkas kan ta upp dåliga arbetsvillkor eller avskedanden av fackligt aktiva på fabriken också med det köpande klädföretaget, som i sin tur kan sätta press på leverantören.

Lädertillverkning räknas som en av världens mest förorenande industrier. Processen kräver stora mängder kemikalier som riskerar förgifta både grundvatten, jordbruksmark och luft. Arbetarna som bearbetar skinnet med de farliga ämnena saknar ofta skyddsutrustning vilket kan leda till hälsoproblem som eksem, andningssvårigheter och cancer.

Öppenhet driver förändring

Genom att skoföretagen är öppna med var lädret till skorna tillverkas kan organisationer och fackföreningar i tillverkningsländerna kontakta företagen om anställda på fabrikerna behandlas illa. Det ger journalister har möjlighet att granska att företagen lever upp till sina åtaganden om miljö och arbetsvillkor. Och det ger dig som konsument större möjlighet att köpa skor som har tillverkats på ett bra sätt.

Vad visar kartläggningen?

Fair Actions granskning av åtta svenska skoföretag visar att endast Vagabond Shoemakers och Skofabriken Kavat har både namn och adress tillgängligt på sin hemsida om vilka garverier som tillverkar lädret till deras skor. Skofabriken Kavat valde att gå ut med läderfabrikerna i samband med publiceringen av denna granskning.  Skokedjorna Scorett, Eurosko och Nilson Group, som bland annat äger koncepten DinSko, Skopunkten, Radical Sports och Nilson Shoes, ligger inte långt därefter. De har publicerat viss information om fabrikerna, men adresserna saknas.

Filippa K, Acne Studios och Rizzo skor behöver bli öppnare

Varken Acne Studios eller Venue Retail Group*, som äger Rizzo och NK skor, redovisar offentligt var lädertillverkningen till deras skor sker. De planerar inte heller att göra det under 2020. Hemlighetsmakeriet gör att det inte går att ta reda på om företagen tar ansvar för de farliga kemikalier som arbetarna och miljön riskerar att utsättas för i produktionen.

Filippa K har skickat informationen till Fair Action, men det räcker inte. Det ska inte behöva vara ett detektivarbete att ta reda på vilka skor som tillverkats var. Informationen måste finnas tillgängligt offentligt.

Hur gjordes kartläggningen?

Kartläggningen bygger på enkäter som företagen själva svarat på. Inför lanseringen av resultaten har företagen fått faktagranska informationen som vi gått ut med. Urvalet av företag bygger på önskemål från en förfrågan till följare på sociala medier som gjordes i juni 2019.

*VRG inledde en rekonstruktion strax efter att Fair Action påbörjade granskningen av företaget.

Här kan du också läsa hur öppna  följande kängtillverkare är med i vilka fabriker lädret tillverkas: Outnorth, Haglöfs, Icebug och Lundhags.

Här kan du läsa om vår granskning i media

  • Dagens Arbete skriver om miljöproblemen läderindustrin innebär här och om vår granskning här
  • Aktuell Hållbarhet berättar om vår granskning i denna artikel