Ny rapport: Gå en mil i de indiska skoarbetarnas skor

4 oktober 2016

En ny rapport visar på fortsatt allvarliga brott mot arbetsrätten i indiska skofabriker och garverier. Change Your Shoes har intervjuat 232 skoarbetare från Agra i norr till Ambur i söder.

In Gerbereien © SŸdwind/ Schršder

© SŸüdwind Austria/ Schršöder

En av de arbetare som har intervjuats är Manikkyam (inte hans riktiga namn) som har jobbat som garvare i Ambur i 40 år. Enligt Manikkyam är spåren i Ambur från garveriindustrin tydliga, under de år han har arbetat i branschen har han med egna ögon sett både skördar och sötvatten minska dramatiskt. Han själv har tumörer över hela sin kropp som han inte vet är godartade eller elakartade. Hans före detta arbetsgivare vägrar att ta ansvar för Manikkyams hälsosituation.

På skofabrikerna i Agra i norr ligger en månadslön för en skoarbetare på från 500 till maximalt 950 kr. En lön som i bästa fall täcker hälften av arbetarnas basutgifter. De låga lönerna gör att de flesta arbetare väljer att jobba på ackord, det vill säga får betalt per sko istället för en månadslön. I de fabriker som undersökts av Change Your Shoes arbetar ca 90% av arbetarna på ackord eller har tillfälliga kontrakt.

-Läget är allvarligt. Samtidigt som vi tar del av de här historierna från fabriks- och garverigolven pressas arbetare av både uppluckrad arbetsrättslig lagstiftning i Indien och ojämn orderingång från Europa som gör arbetet inte bara mycket hårt utan även anställningarna mycket osäkra. De europeiska köparna måste tydligt ta ställning för arbetarna och fråga sig själva om de själva betalar ett tillräckligt högt pris för de skor de köper från Indien. Det säger Charlie Aronsson, projektledare på Fair Action.

Hela rapporten som är skriven av Change Your Shoes tyska partnerorganisation Südwind Tyskland kan du läsa här.

För mer information, kontakta Charlie Aronsson på 08-6434364 eller charlie@fairaction.se