Sömmerskor ville starta fack – blev sparkade

När textilarbetarna kom till jobbet hos en av H&M:s underleverantörer i Bangladesh meddelades att 701 av dem skulle avskedas på stående fot. Åtminstone hälften av dessa planerade att bilda en fackförening.

H&M

Coronapandemin har slagit hårt mot tusentals textilarbetare som inte fått ut sina lagstadgade löner och avgångsvederlag. H&M måste garantera att arbetarna får den ersättning de har rätt till. Det menar Fair Action i ett aktieägarförslag till H&Ms årsstämma.

– Arbetarna är uppenbarligen utsatta på grund av sitt engagemang i fackliga aktiviteter. För att göra saken värre är mer än 30 av de uppsagda gravida och kommer nu inte att få några förmåner, säger fackföreningsledaren Nazma Akter.

H&M menar att det inte stämmer, samtliga gravida har fått de förmåner som de har rätt till, enligt talespersonen Ulrika Isaksson.

Uppsägningarna avskräcker också textilarbetare från att våga organisera sig och kräva högre löner.

– H&M:s strategi för att få upp lönerna bygger på att sömmerskorna ska organisera sig och förhandla. Om de då blir avskedade när de försöker göra det så faller den strategin, menar Maria Sjödin på Fair Action.

Läs hela intervjun med oss i ETC.