Öka biståndet till de som står upp mot Putin

Vi befinner oss i en global demokratikris där antalet auktoritära stater blir fler medan de demokratiskt styrda blir färre. Nu behövs mer demokratibistånd, inte mindre. Det skriver Fair Action på Altinget Debatt, tillsammans med representanter för bland annat Act Svenska kyrkan, Kristna fredsrörelsen och Svenska FN-förbundet.

ukraine-gd1adc5876_1280

Det senaste decenniets allt hårdare begränsningar av civilsamhällets utrymme har gjort det mycket svårt – och farligt – att organisera sig. Foto: Pixabay.

Med det förödande kriget i Ukraina riktas också blickarna mot Ryssland med frågan ”var finns motståndet mot Putin?” Svaret är att det senaste decenniets allt hårdare begränsningar av civilsamhällets utrymme har gjort det mycket svårt – och farligt – att organisera sig.

Ideella organisationer och fackföreningar som Fair Action samarbetar med, i exempelvis Indien, Kambodja och Bangladesh, möts allt oftare av motstånd från regimen. Detta försvårar för arbetare i svenska företags leverantörsled att kräva sina rättigheter när de exempelvis drabbas av en farlig arbetsmiljö eller löner som inte går att leva på.

Läs debattartikeln här.