Förlängt säkerhetsavtal för klädfabriker i Bangladesh

Svenska H&M och en rad andra klädföretag har kommit överens med fackföreningar om att förlänga säkerhetsavtalet för textilfabrikerna i Bangladesh. Det nya avtalet trädde i kraft den första september och gäller för drygt två år framåt.

MicrosoftTeams-image (14)

Majoriteten av europeiska företag i textilsektorn omfattas inte av EUs nya lagförslag. Sömmerska på klädfabrik i Bangladesh. Foto: Kristof Vadino/Clean Clothes Campaign

Den 1 september börjar den nya förlängningen av säkerhetsavtalet i Bangladesh att gälla. Det är ett avtal som är helt avgörande för sömmerskor i landets kläd- och textilbransch.

Det ursprungliga avtalet togs fram efter kollapsen av klädfabriken Rana Plaza där 1 134 människor miste livet 2013. Det är en överenskommelse mellan köpande företag och fackförbund att arbeta tillsammans för att förbättra säkerheten i fabrikerna. Det handlar till exempel om att se till att det finns fungerande nödutgångar, att elektriska ledningar inte utgör en brandfara och att balkar och pelare som håller upp en byggnad är rätt konstruerade.

Avtalet innebär också att företagen som skriver under ska bidra till att utöka avtalet till minst ett produktionsland utöver Bangladesh.

Hittills har 14 svenska företag skrivit på avtalet. Samtliga företag som skrivit på hittar du här.

Vill du veta mer? Ta del av intervjun Sveriges Radio Ekot gjorde med Maria Sjödin, sakkunnig företag och mänskliga rättigheter på Fair Action, på Ekots instagramkanal. Efter att intervjun publicerades har ICA och Gina Tricot skrivit på avtalet.