Ingen rast för Vilas och Vero Modas sömmerskor

Klädarbetare i Kambodja och Indien undviker att dricka vatten för att slippa lägga tid på toalettbesök, eftersom lönen är baserad på hur många plagg de syr. Trots det hårda arbetet skulle arbetarna behöva tjäna nästan dubbelt så mycket för att kunna ha råd med ordentlig mat, boende och sjukvård visar en ny rapport från norska Framtiden i våre hender.

18157857_1401422199914087_739332868631092544_n

Sömmerskorna är rädda för att deras anställningskontrakt inte ska förnyas om de går med i facket. Foto: ILO Creative Commons

Rapporten granskar indiska och kambodjanska leverantörsfabriker till den danska klädkedjan Bestseller med varumärken som Vero Moda, Jack & Jones och Vila.

Sömmerskorna vittnar också om osäkra anställningar, så korta som 1-3 månader, och att de är rädda att förlora jobbet om de organiserar sig fackligt. Enligt rapporten är villkoren brott mot nationell lagstiftning, mänskliga rättigheter i arbetslivet och klädkedjans egen uppförandekod.

Framtiden i våre Hender uppmanar Bestseller att vara öppna med var produktionen sker, se till att sömmerskorna får fasta jobb, rätt att organisera sig fackligt och löner som går att leva på.

Läs hela rapporten här.