Arbetsrättsaktivister fängslade i Bangladesh

I december protesterade både sömmerskor och fackföreningar i Bangladesh mot de låga lönerna. Fabriksägarna polisanmälde då demonstranterna och minst 24 fackföreningsledare och arbetare arresterades. De har sedan dess suttit i häkte, där några av dem hotats med tortyr. Över 1500 arbetare har dessutom avskedats från sina jobb och i värsta fall svartlistats från framtida arbete inom klädindustrin.

ibrahim_wagesnotjail

Ibrahim har arbetat med att organisera arbetare inom Bangladesh Centre for Worker Solidarity i sex år.

På fabrikerna som syr H&M-kläder i Bangladesh tjänar sömmerskorna motsvarande 750 kr i månaden, vilket inte ens räcker till ordentlig mat. För att ha råd med det allra mest grundläggande som mat, boende och kläder till barnen behöver arbetarna mer än dubbelt så mycket. Som världens största inköpare i Bangladesh med över 160 leverantörer i landet har H&M goda chanser att kunna påverka fabriksägarna att dra tillbaka alla rättsliga åtgärder.

Nu startar Clean Clothes Campaign en kampanj där du kan vara med och mejla H&M och de andra klädföretagen som köper från fabrikerna som slagit ner på sömmerskorna och arbetsrättsaktivisterna: Gap, C&A, Inditex (Zara) & VF (North Face). Mejla genom att klicka här.