EU:s nya Omnibuspaket ett svek
EU:s nya Omnibuspaket urvattnar hållbarhetslagstiftningar och sviker såväl arbetare som lokalsamhällen i produktionsländer.

1
Nytt lagförslag från EU-kommissionen
Efter tidigare spekulationer och läckta dokument, släppte EU-kommissionen 26 februari ett nytt förslagspaket, kallat Omnibuspaketet. Paketet innehåller lagförslag som syftar till att förenkla flera redan beslutade hållbarhetslagar på EU-nivå.
EU-kommissionen menar att förenklingarna kommer att öka konkurrenskraften och möjliggöra ytterligare investeringskapacitet bland europeiska företag.
Men vi på Fair Action, och många andra inom civilsamhället, fackförbund och experter inom hållbarhetsarbete, ser Omnibuspaketet som en urvattning av de tidigare hållbarhetslagstiftningar som man lyckats få igenom inom EU. Det är också ett svek mot de arbetare och lokalsamhällen vars skydd och rättigheter nu minskar till fördel för de europeiska företagens ekonomiska intressen och administrationsbörda.
Omnibuspaketet kommer att förenkla Direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag (CSDDD), som syftar till att öka företagens ansvar för mänskliga rättigheter och miljö i sina leverantörskedjor, samt direktivet som reglerar företags hållbarhetsrapportering (CSRD). Även EU:s taxonomiförordning och Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid (CBAM) omfattas av förenklingsförslagen.
Om Omnibuspaketet går igenom, kommer det bland annat leda till:
❌ Antalet företag som behöver rapportera enligt CSRD minskar med 80 %.
❌ Företagen behöver endast granska och ta ansvar för sina direkta leverantörer, inte underleverantörer.
❌ Endast de intressenter som direkt påverkas av företagets verksamhet behöver inkluderas i processen av tillbörlig aktsamhet. Det innebär att lokalsamhällen, som kan drabbas negativt av t.ex. miljöpåverkan från fabriker, inte kommer att tas hänsyn till eller hörsammas.
❌ CSDDD var tänkt att möjliggöra för drabbade i produktionsländer att kunna ställa företag till svars i civilrättsliga fall. De skulle även kunna få hjälp och ombud av fackförbund och civilsamhällesorganisationer i rättsprocesser. Förenklas lagen kommer företagen bara kunna hållas ansvariga enligt nationella lagar.
Uppdatering april 2025
Som en del av förslagspaketet Omnibus, har en stor majoritet av EU-parlamentet röstat ja till att senarelägga delar av CSRD (hållbarhetsrapportering) och CSDDD (företagsansvar för mänskliga rättigheter och miljö i värdekedjan); 531 röstade för och 69 emot. Företag i fas två och tre kommer få två års uppskov med rapporteringskraven enligt CSRD, och CSDDD skjuts upp ett år.
Uppskoven uppges syfta till att ge företag mer tid att anpassa sig till de nya kraven och minska den administrativa bördan. Förslaget är godkänt av ministerrådet, och om det formellt godkänns träder ändringen i kraft.