Livsfarliga jeans under granen?
20 december 2012 Julafton är runt hörnet och kanske blir det ett par moderiktigt slitna jeans under granen? Tyvärr kan de ha tillverkats med hjälp av den dödliga arbetsmetoden sandblästring som lett till att tusentals arbetare har insjuknat i sjukdomen stendammslunga. Fair Trade Centers nya studie visar att trots att majoriteten av de större klädföretagen i Sverige förbjudit metoden, kvarstår betydande problem med att följa upp förbudet i praktiken.
Rapporter
Många av Sveriges klädföretag kan inte garantera att jeansen de säljer till svenska konsumenter är helt fria från sandblästring, som ofta förstör arbetarnas lungor när de andas in partiklar av sanden som används för att tillverka den slitna looken.
– För två år sedan rekommenderade vi i vår studie att klädföretagen skulle införa förbud mot sandblästring. Det har de flesta företag gjort idag. Det är ett bra första steg, men det räcker inte, säger Catrin Rosquist, projektledare, Fair Trade Center.
Fair Trade Center anser att klädföretagen inte under några omständigheter ska köpa jeans från leverantörer som har sandblästringskapacitet. Annars finns en stor risk att leverantörerna förser dem med sandblästrad denim trots det införda förbudet. Men den nya studien visar att Acne, Tiger of Sweden, Varner-gruppen, MQ och RNB Retail and Brands fortfarande har leverantörer med sandblästringsutrustning.
Problemet blir ytterligare förvärrat av att klädföretagen inte kan kontrollera leverantörerna konstant och därför inte kan vara helt säkra på ifall de sandblästrar eller inte. Många av företagen i vår studie måste också arbeta med att kontrollera längre bakåt i leverantörskedjan, och granska inte bara sina direkta leverantörer utan också underleverantörer.
– Om fler klädföretag samarbetade mer direkt med lokala organisationer och fackförbund, skulle det betyda att de får en mer sanningsenlig bild av arbetarnas situation i fabrikerna, menar Catrin Rosquist.
Studien visar också att få klädföretag gör riktiga produkttester för att se om jeansen sandblästrats eller ej. Fair Trade Center tycker att klädföretagen ska arbeta nära sina leverantörer för att utveckla pålitliga testmetoder och konsekvent använda dem i sina uppföljningar. Genom att göra detta kan konsumenten känna sig trygg med att de slitna jeansen under granen inte tillverkats på bekostnad av arbetarnas liv.
Fair Trade Centers studie ”Still fashion victims? Monitoring a ban on sandblasted denim” inkluderar följande företag: Acne, Filippa K, Gina Tricot, H&M, Indiska, Inditex (Zara, Massimo Dutti), J. Lindeberg, KappAhl, Lindex, MQ, Nudie Jeans, RNB Retail and Brands (Polarn & Pyret, Brothers, Sisters, JC), Tiger of Sweden, Varner-gruppen (Cubus, Dressmann, BikBok, Carlings, Solo), Whyred, WeSC och Åhléns.