Hög tid att agera för höjda löner

26 oktober 2013 Aktion för att uppmana klädföretag och regeringen att agera för en höjning av minimilönen i Bangladesh.

IMG_2034_Foto Tobias Andersson Åkerblom_Dhaka Bangladesh

I Bangladesh har textilarbetarna så låga löner att både vuxna och barn lider av undernäring. Foto: Tobias Andersson Åkerblom

Just nu pågår en översyn av den nationella minimilönen i Bangladesh och ett beslut väntas inom kort. Fair Trade Center genomför idag en aktion för att uppmana H&M, Lindex, KappAhl, MQ, New Wave Group, RNB och Åhléns att framföra till Bangladeshs regering att de stöder en väsentlig höjning av minimilönen. Fair Trade Center kräver också besked från handelsminister Ewa Björling om regeringen avser att stötta företagen i denna fråga.

Aktionen äger rum idag 26 oktober kl. 11.00 – 15.00, i Sergelgången, Stockholm. Under dagen kommer Fair Trade Center att agera som en rekryteringsfirma, ”Banglarecruit”, som söker arbetskraft till textilfabriker i Bangladesh. Aktionen är en del av en europeisk kampanj som samordnas av Clean Clothes Campaign.

Den nuvarande minimilönen i Bangladesh på 250 kr i månaden innebär att textilarbetarna inte har råd med grundläggande behov såsom mat, husrum, kläder och sjukvård. Under september har uppemot 200 000 textilarbetare demonstrerat för en höjning av minimilönen till 660 kr i månaden. Gina Tricot meddelade i SvD den 24 oktober att bolaget ställer sig bakom arbetarnas krav på en höjning av minimilönen. Företaget har också skickat ett brev till handelsminister Ewa Björling för att efterlysa påtryckningar från den svenska regeringens sida.

– Vi förväntar oss nu att handelsministern inleder en dialog med Bangladeshs regering för att framföra sitt stöd för en väsentlig höjning av minimilönen, säger Catrin Rosquist, projektledare på Fair Trade Center.