Vi vann Blåslampan 2014!

Den 18 november tilldelades Fair Trade Center (numera Fair Action) konsumentpriset Blåslampan av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Priset ska gå till "en person, organisation eller ett företag som på ett utmärkt och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen".

/19 november, 2014/Nyheter/
DSC_0093

Priset var 10 000 kronor och en antik blåslampa som delades ut av konsumentminister Per Bolund under en ceremoni i Stockholm.

Juryns motivering:

Organisationen Fair Trade Center har under många år med envishet, kreativitet och knappa resurser arbetat för att få konsumentinriktade företag att ta ansvar för sin produktion i fattiga länder. De har bland annat gjort rapporter om kläder, skor, mobiltelefoner och snittblommor. 

Särskilt envist har de drivit kravet på levnadslön. De har spritt information genom sin ”Etikbarometer” och de har varit en bidragande faktor till att stora klädföretag börjat arbeta för att höja lönerna. Fair Trade Center visar på handelns ansvar, på kopplingen mellan våra inköp och en hållbar utveckling. De visar att förändring är möjlig.

De övriga finalisterna till årets pris var debattören och tidigare generaldirektören för kemikalieinspektionen Ethel Forsberg, SVT-journalisten Mikael Grill Pettersson och miljöorganisationen WWF för rapporten “Du äger”. Mer information om Blåslampan hittar du här.