Upprop mot IKEA

IKEA är världens största möbelföretag.⁣ IKEA är också ett av få företag i Sverige som har valt att inte skriva under arbetsmiljöavtalet i Bangladesh. Ett avtal som har och kommer rädda otaliga textilarbetares liv.⁣

/19 april, 2023/Nyheter/
BGIWF – IKEA

Protester i Bangladesh mot att IKEA inte skriver under arbetsmiljöavtalet. Foto: BGIWF/CCC

Istället för att skriva under avtalet vill möbelföretaget kontrollera säkerheten och arbetsmiljön hos textilfabrikerna på egen hand. Men det är ungefär lika trovärdigt som en bilägare som vill göra bilbesiktningen själv. Till exempel visade en tidigare granskning att tre leverantörer till IKEA inte hade tillräckligt bra utrymningsvägar i händelse av brand.⁣

Dessutom åker IKEA snålskjuts på arbetet som görs inom ramen för avtalet. Två andra av möbeljättens leverantörer i Bangladesh täcks nämligen av avtalet eftersom de säljer till företag som skrivit på. IKEA betalar alltså inget, utan låter andra stå för notan.

Vad innebär avtalet?

Det ursprungliga avtalet togs fram efter kollapsen av klädfabriken Rana Plaza där 1 134 människor miste livet 2013. Det är en överenskommelse mellan köpande företag och fackförbund att arbeta tillsammans för att förbättra säkerheten i fabrikerna. Det handlar till exempel om att se till att det finns fungerande nödutgångar, att elektriska ledningar inte utgör en brandfara och att balkar och pelare som håller upp en byggnad är rätt konstruerade.

Det som är banbrytande med avtalet är att det finns en hög grad av insyn i arbetet med att göra textilfabrikerna säkrare, och oberoende övervakning av att arbetet går framåt. I IKEAs system finns ingen insyn och ingen oberoende part eller fackliga organisationer som fått mandat att driva på arbetet. När IKEA jobbar på egen hand finns inga garantier för att det som IKEA säger om säkerheten hos leverantörerna stämmer.

Lagstiftning ställer högre krav

Enligt en ny norsk lag måste IKEA se till att anställda hos leverantörsfabriker har schyssta villkor. Det borde vara ännu ett skäl för IKEA att skriva på. I år inför även Tyskland sådana lagkrav.

Vill du hjälpa till att sätta press?

Fair Action uppmanar IKEA att skriva på avtalet. Sätt press du med genom att skriva under det globala uppropet mot Ikea och flera andra företag här.