Riskera inte hennes liv, Gekås Ullared!

Den 24:e april sörjer tusentals bangladeshier sina nära och kära som dog i Rana Plaza-kollapsen för fem år sedan. Sedan dess har ett avtal mellan internationella företag och fackförbund upprättats för att höja säkerheten i fabrikerna. Men flera svenska företag, däribland Gekås Ullared, väljer nu att inte fortsätta samarbetet.

/19 april, 2018/Nyheter/
accord-rana-plaza-2-gekas-swedish

Gekås Ullared är Sveriges populäraste besöksmål med nästan 5 miljoner besökare per år. De shoppingsugna kunderna köper totalt 1,2 miljoner byxor och hela 13 miljoner par strumpor varje år.  Men frågan är om inte klädarbetarna får betala dyrt för de billiga priserna.

Bland ett antal andra svenska företag har Gekås nämligen valt att inte skriva på förlängningen av det avtal som förbinder internationella företag att förbättra säkerheten inom klädindustrin i Bangladesh, så att arbetarna ska kunna jobba i byggnader som inte riskerar att brinna upp eller rasar ihop.

Överenskommelse för en säkrare klädindustri

Avtalet, The Bangladesh Accord on Fire and Building Safety, kräver att företag betalar för oberoende fabrikskontroller. Det kom till av lokala och internationella fackförbund efter en av de värsta industriolyckorna någonsin: Rana Plaza-kollapsen. Över 1 100 människor krossades i rasmassorna. Ytterligare 2 500 människor skadades allvarligt. Över 400 barn miste en förälder enligt en rapport från ActionAid.

Viktigt med fortsatt arbete för trygga arbetsplatser

Det ursprungliga avtalet från 2013 löper ut nu i maj, men en förlängning har förhandlats fram som gäller i ytterligare tre år. Och fortsatt arbete behövs. Även om många fabriker förbättrat brand- och byggnadssäkerheten de senaste åren, saknar exempelvis 34% av textilfabrikerna som täcks av Accordet en plan för att förhindra att för många tunga maskiner installeras i flerplanshus som inte har tillräckligt stark stomme.

För att förhindra ett nytt Rana Plaza är det därför viktigt att företag fortsätter jobba för att göra sina leverantörsfabriker till säkra arbetsplatser. Sömmerskorna i Bangladesh har rätt att gå till jobbet utan att riskera livet.