Fashion Checker update – 250 märken synas i sömmarna
Många klädföretag ger löften om att respektera arbetares rättigheter och att betala schyssta löner, men utan öppenhet är det bara tomma ord. Verktyget Fashion Checker gör det möjligt att få insyn företagens verksamhet och att ställa dem till svars. I en ny uppdatering granskas nu över 250 klädmärken i verktyget.
Transparens viktigt för att hålla företag ansvariga under pandemin
Inget av klädmärkena som granskas i Fashion Checker kan garantera att de arbetare som syr deras kläder betalas samma löner under pandemin som innan Covid-19 bröt ut. Än mindre kan de garantera levnadslöner. Detta trots att företagen lovar att respektera arbetares rättigheter i sina leverantörsfabriker.
Bristen på transparens har gjort det möjligt för modemärken att neka arbetare redan intjänade löner och avgångsvederlag under pandemin. En ny uppskattning av nätverket Clean Clothes Campaign visar att de granskade företagen är skyldiga arbetare i leverantörsled nära 12 miljarder dollar globalt (mars 2020-mars 2021).
3 av 5 företag fortfarande slutna om villkoren för deras arbetare
De uppdaterade uppgifterna i verktyget Fashion Checker har samlats in i samarbete med Fashion Revolution och fokuserar specifikt på företagens öppenhet med hur villkoren ser ut i deras leverantörsfabriker. De nedslående resultaten visar att tre av fem granskade klädmärken (totalt 159 företag) får det lägsta eller näst lägsta betyget. Vilket innebär att företaget inte berättar något eller väldigt lite om vilka fabriker som syr deras kläder
Endast 46 märken (17%) får högsta betyg och ger fullständig information om sin hållbarhet i sina leverantörsfabriker – till exempel om det finns fackföreningar på fabrikerna eller inte.
Svenska företag är transparenta – men betalar inte levnadslöner
Tre svenska företag är med i uppdateringen av Fashion Checker; H&M, Lindex och Fjällräven. H&M och Lindex får godkänt, de är båda sedan flera år öppna med information om sina leverantörsfabriker. Fjällräven får ett lägre betyg, de har en lista över leverantörer men bara de i första ledet. Den är heller inte i ett sökbart format.
Vad det gäller lönenivåer så kan inget av de tre företagen visa att arbetarna i deras fabriker betalas levnadslöner.
Nytt onlinemagasin – ”It’s time to settle the score”
I samband med uppdateringen av Fashion Checker har vi tillsammans med nätverket Clean Clothes Campaign tagit fram tagit fram ett online magasin som berättar mer om hur arbetarna drabbats under pandemin. I magasinet får du ta del av arbetarröster, lära dig mer om verktyget och få information om events kopplade till ämnet. Det finns även information om hur du kan hjälpa arbetarna och sätta press på företagen!
Studien finansieras av Europeiska Unionen.