Nu blir vi Fair Action!

23 september 2015 Nu tar Fair Trade Center ett kliv in i framtiden och blir Fair Action. Men vårt mål är fortfarande detsamma: En värld där företag tar ansvar för sin påverkan på människor och miljö.

/21 september, 2015/Nyheter/
Redigerad megafon

I en allt mer globaliserad värld blir det än viktigare att ställa krav på företag att ta hänsyn till mänskliga rättigheter hos sina leverantörer. Och det är just vad Fair Action gör. Vårt arbetssätt, att granska företags hållbarhetsarbete både genom fältstudier på plats i utvecklingsländer och att studera företags policies och arbetsmetoder, förblir detsamma när vi byter namn. Vi kommer att fortsätta att belysa oegentligheter och låta banker, modeföretag, resebolag och skokedjor svara på varför det ser ut som det gör. Vi kommer att satsa ännu mer på att mobilisera konsumenter för att sätta press på företag att ta ”fair action” – att på allvar ta tag i arbetarlöner i produktionen och den miljömässiga påverkan som deras verksamhet genererar.

-Vi vill sätta ordentlig press på de företag som ännu inte kommit igång med sitt hållbarhetsarbete och elda på de som kommit en liten bit, säger Anneli Nordling, ordförande i Fair Action.

Regeringen är tydlig med att svenska företag bör vara föredömen inom hållbart företagande och följa internationella normer. Men i vårt arbete ser vi gång på gång exempel på motsatsen, där företag istället bryter mot FN:s och OECD:s riktlinjer. Svenska banker har i dag över två miljarder kronor investerade i Shell, ett företag vars oljeutvinning i Nigeria orsakat omfattande föroreningar som resulterat i brist på mat och vatten. På hotell i Turkiet som anlitas av Apollo, Fritidsresor och Ving uppger de anställda att de inte vågar gå med i facket eftersom de är rädda att bli avskedade. Sportkedjorna Intersport och Stadium ignorerar frågan om levnadslöner, trots att de producerar kläder i Bangladesh där de låga lönerna leder till undernäring bland både barn och vuxna.

-Det är oacceptabelt att svenska företag hindrar människor från att ta sig ur fattigdom på det här sättet, det vill vi ändra på, säger Anneli Nordling.

De senaste åren har vi bland annat bidragit till att:

  • H&M har satt upp mål för sitt arbete med att höja lönerna i leverantörskedjan.
  • H&M, KappAhl och Lindex har offentliggjort sina leverantörslistor.
  • Intersport har signerat The Bangladesh Accord on Fire & Building Safety som är ett juridiskt bindande avtal för att förbättra säkerheten i Bangladeshs textilindustri.
  • Den svenska regeringen har ställt sig bakom ett EU-direktiv om lagkrav på företag att rapportera om hållbarhetsfrågor.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste uppdateringarna om hur vi sätter press på företag? Klicka här så lägger vi till dig som prenumerant.

För mer information kontakta:
Maria Sjödin, tf verksamhetschef, e-mail: maria@fairaction.se, tel: 08 – 643 43 64

 Om Fair Action
Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. Vi granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner. Vårt mål är en hållbar värld där mänskliga rättigheter respekteras.