Lagstiftning om företagsansvar brådskar

Trots att EU-kommissionen lovat att presentera ett lagförslag om företags ansvar för mänskliga rättigheter under 2021, har förslaget försenats till 2022. Fair Action uppmanar nu EU-kommissionen att omgående lägga fram ett lagförslag.

/8 december, 2021/Nyheter/
Bild1

Tangil är 17 år och jobbar med att frakta avfall från ett lädergarveri till industriområdets soptipp i Savar, Bangladesh. Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

I april 2020 presenterade EU-kommissionen ett initiativ för att ta fram en EU-lag kring företags ansvar för mänskliga rättigheter. En lag som faktiskt skulle tvinga företag att se över vilka risker deras verksamhet och inköp från andra länder kan utgöra för mänskliga rättigheter och agera på dem, och annars riskera sanktioner.

Men nu har förslaget skjutits upp, och väntas inte förrän i mars 2022. Tillsammans med över 40 andra europeiska civilsamhällesorganisationer uppmanar nu Fair Action EU-kommissionen att omgående presentera ett lagförslag. Läs det öppna brevet här.

Se också debattartikel med uppmaning till handelsminister Anna Hallberg att driva på inom EU för att lagförslaget inte ska försenas ytterligare.