Kalpona Akter besöker Sverige – vem är hon?
Kalpona Akter är huvudtalare i panelsamtalet om könsbaserat våld och trakasserier inom modeindustrin, som anordnas av Fair Action, Kvinna till Kvinna och ForumCiv 26 maj kl. 14:15 - 17:00 på Norrsken House i Stockholm. Vem är då Kalpona Akter? Läs mer här!

Kalpona Akter 2
Kalpona Akter. Bild: European Coalition for Corporate Justice.
Kalpona Akter besöker Sverige
26 maj kl. 14:15 – 17:00 anordnar Fair Action, Kvinna till Kvinna och ForumCiv ett panelsamtal om könsbaserat våld och trakasserier inom modeindustrin. Panelsamtalet äger rum på Norrsken House i Stockholm.
Kalpona Akter är panelsamtalets huvudtalare. Akter är en framstående kvinnorättsaktivist från Bangladesh som kommer att dela sina egna erfarenheter och insikter om villkoren för arbetare i textilindustrin. Hon kommer lyfta hur könsbaserat våld och trakasserier (GBVH) genomsyrar leverantörskedjor och betonar företagens ansvar att agera. Genom att sätta de direkt berördas röster i centrum och främja en inkluderande dialog mellan arbetare, företag och andra aktörer, vill vi med panelsamtalet bidra till konkret förändring – mot tryggare och mer rättvisa arbetsplatser.
Läs mer om panelsamtalet och övriga deltagare här.
Vem är Kalpona Akter?
Kalpona Akter är grundare och verkställande direktör för Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS), samt ordförande för Bangladesh Garment & Industrial Workers Federation (BGIWF).
Hon har varit en viktig aktör i arbetet att uppmana västerländska varumärken att skriva under The International Safety Accord (internationella arbetsmiljöavtalet) efter Rana Plaza-kollapsen 2013, och hennes vittnesmål för den amerikanska kongressen hjälpte till att utforma lagstiftning mot slavliknande arbetsförhållanden inom klädindustrin.
Hon började arbeta på klädesfabriker i sitt hemland Bangladesh som 12-åring och har sedan 2000 ägnat sig åt att stärka fackligt engagemang och aktivism för textil- och klädesarbetare i landet. Akter har varit avgörande för att engagera intressenter, från FN-organ till snabbmodemärken som Inditex och H&M, för att kräva respekt för textilarbetare.
År 2016 tilldelades Akter Human Rights Watchs Alison Des Forges-pris för extraordinär aktivism.