Hur schysst är din bank?

21 januari 2015 De sju största bankerna i Sverige ställer låga krav på hållbarhet och socialt ansvar när de investerar och allra sämst är Handelsbanken. Nu lanserar Fair Trade Center (numera Fair Action) tillsammans med fyra andra organisationer en webbtjänst som ska göra det lättare för konsumenterna att ställa krav.

/21 januari, 2015/Nyheter/
power-station-Pixabay

Foto: Pixabay

Idag lanseras det internationella initiativet Fair Finance Guide i Sverige. Det ska göra det lättare för konsumenterna att se hur ansvarsfullt bankerna investerar deras pengar. Granskningen visar att de svenska bankerna i genomsnitt bara uppfyller 22 procent av Fair Finance Guides internationella standard. Det betyder att bankerna saknar många av de viktigaste principerna för hållbarhet och socialt ansvar i sina riktlinjer. SEB är den bank som ställer sig bakom flest principer, 43 procent. Sämst är Handelsbanken med bara 13 procent.

Särskilt låga krav ställer bankerna när det gäller biologisk mångfald, klimatförändringar och hållbar energi. Högst krav ställer de inom mänskliga rättigheter, men ändå når de inte ens upp till hälften av de internationella principerna. Bankernas betyg publiceras på Fair Finance Guides interaktiva webbsida. Där kan du som kund enkelt kolla upp din bank, berätta för banken vad du tycker och få hjälp att byta till en mer hållbar bank.

Bakom Fair Finance Guide i Sverige står förutom Fair Trade Center, Amnesty, Diakonia, Naturskyddsföreningen och Sveriges konsumenter.

Vad kan du göra?
1) Kolla upp din bank på www.fairfinanceguide.se
2) Meddela din bank vad du tycker om resultatet. Det gör du enkelt via sajten.
3) Jämför din bank med andra svenska banker och överväg att byta bank.