Därför måste skoföretagens produktion fram i ljuset

Fler och fler klädföretag är öppna med var produktionen sker och H&M, KappAhl och Lindex har alla lagt ut listor på leverantörsfabrikerna på sina hemsidor. Men inom skoindustrin är hemlighetsmakeriet fortfarande stort och skokedjorna hemlighåller leverantörsfabrikers namn för att slippa ta ansvar när arbetare far illa. Nu uppmanar Fair Action Nilson, Scorett och Vagabond att våga tala om vart skorna tillverkas.

/11 maj, 2017/Nyheter/
akash-11

Att garva läder i Bangladesh är en giftig historia. Skriv på vårt upprop så att skoföretagen slutar hemlilghålla sin tillverkning. Foto: GMB Akash

Du har säkert hört talas om låga löner och dåliga arbetsvillkor i klädindustrin. Men visste du att de som tillverkar lädret till dina skor arbetar i en av världens giftigaste arbetsmiljöer? Och att sömmerskor som handsyr ovandelen till dina skor i sina hem inte ens har anställningskontrakt? Arbetsvillkoren i skoindustrin är dolda därför att skoföretagen väljer att hemlighålla sina leverantörer.

Fair Action vill nu se en förändring. Därför uppmanar vi Nilson, Scorett och Vagabond att publicera namn och adress till samtliga leverantörer, inklusive garverier.

När fabriken Rana Plaza kollapsade i Bangladesh i april 2013 var det avgörande att kunna identifiera de märken som köpte kläder från den kollapsade fabriken för att kunna utkräva ansvar och kompensera de 1 134 offren och deras familjer.

När Fair Action frågat Euro Sko, Nilson, Vagabond och Scorett hur de ställer sig till uppropet så skiftar svaren. Euro Sko är fortfarande den enda kedjan som publicerar sina leverantörer (inklusive garverier där lädret framställs) på sin hemsida. De tre övriga företagen Nilson, Scorett och Vagabond uppger att man diskuterar frågan men kan inte ge något konkret besked om när en publicering kan bli verklighet. Samtliga fyra företag hållbarhetsrapporterar utom Scorett som släpper sin första hållbarhetsrapport våren 2018.

Om du också tycker att Nilson, Vagabond och Scorett ska tala om var deras skor tillverkas, skriv på vårt upprop!

Det här uppropet är en del av kampanjen Change Your Shoes, där 18 europeiska och asiatiska organisationer gått samman för att granska och uppmärksamman hur det står till med hållbarheten i skoindustrin.