Chiquelle tiger om tillverkningen

Näthandeln har vuxit explosionsartat, och svenska Chiquelle är ett av företagen som ökat försäljningen i rekordfart. Nu har företaget också öppnat butiker i Stockholm. Men har de som tillverkat kläderna rimliga arbetsvillkor?

/20 september, 2022/Nyheter/
Chiquelle

Chiquelle vill inte svara på frågor om vilka leverantörsfabriker de köper ifrån.

Det går inte att ta reda på om de som tillverkat kläderna har rimliga arbetsvillkor. Chiquelle har inte velat svara på våra frågor om vilka leverantörsfabriker de köper ifrån i Turkiet, och hur lönerna ser ut. På företagets hemsida finns ingen information om hållbarhet överhuvudtaget.

Detta trots att Chiquelles VD Pouya Boland gärna understryker att företaget bryr sig mycket om hållbarhet. Nu är det dags för företaget att visa att uttalanden om hållbarhet inte bara är tomma ord. Därför uppmanar vi Chiquelle att offentliggöra vilka fabriker de köper ifrån och vad de anställda i produktionen tjänar.

Varför är öppenhet viktigt?

Transparens angående tillverkningen är viktigt för de längst ner i kedjan, de som syr klänningarna och topparna som företaget säljer. Om Chiquelle är öppna med vilka fabriker de köper ifrån kan arbetarnas representanter kontakta företaget direkt om de skulle behandlas illa på arbetsplatsen.

Hur ser arbetsförhållanden ut i Turkiet?

Vanligt i klädfabrikerna i Turkiet är att anställda får så låga löner att de har svårt att kunna klara sig och att de inte får den övertidsersättning de har rätt till. Det förekommer också att fabriksägarna undviker att betala sociala avgifter vilket leder till att anställda blir av med pension och sjukpenning.

För den vetgirige – hur öppna är andra modeföretag med sin produktion?

I verktyget Fashion Checker går det att ta reda på vilka modeföretag som talar om vilka leverantörsfabriker de köper ifrån och vad de anställda i produktionen tjänar. Över 250 klädmärken granskas i Fashion Checker, inklusive svenska H&M och Lindex.

Fair Actions arbete med Fashion Checker för större öppenhet i modeindustrin finansieras av Europeiska Unionen. 

Hur öppna är andra modeföretag med sin produktion? Kolla Fashion Checker!