Rana Plaza-katastrofen får aldrig upprepas

Efter kollapsen av textilfabriken Rana Plaza 2013 togs ett avtal fram för att förbättra säkerheten i Bangladeshs textilfabriker. Men nu är framtiden för avtalet oviss.

/6 april, 2021/Nyheter/
RS1072_2013_savar_building_collapse02

Den 24 april 2013 kollapsade en textilfabrik, Rana Plaza, i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1134 människor dog och 2500 skadades allvarligt. Foto: Sharat Chowdhury. Inga svenska företag köpte dock från fabriken.

Den 24 april 2013 kollapsade en textilfabrik, Rana Plaza, i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1134 människor dog och 2500 skadades allvarligt, vilket gör tragedin till en av de värsta i sitt slag.

För att förbättra byggnadssäkerheten i landets textilindustri togs ett avtal fram mellan köpande företag och fackliga organisationer. Det så kallade brand- och byggnadssäkerhetsavtalet har lett till att inspektioner för att kontrollera säkerheten gjorts i över 1600 textilfabriker. 2,5 miljoner anställda i klädproduktionen i Bangladesh har kunnat gå till jobbet utan att vara rädda för att byggnaden ska rasa eller att en brand ska bryta ut.

Det nuvarande avtalet löper dock ut den 31 maj. Under det senaste året har en rad förändringar skett som gjort att fabriksägare och köpande företag fått mer inflytande än fackföreningssidan inom avtalet, transparensen kring reparationer har minskat och trycket på fabriker som inte följer avtalet är också mindre.

Fair Action och Clean Clothes Campaign uppmanar klädföretagen att skriva på en förlängning av avtalet så att säkerhetsinspektioner kan fortsätta att bedrivas på ett oberoende sätt. Klädföretagen måste också se till att det finns starka mekanismer för att se till att fabrikerna faktiskt genomför reparationer av fabriksbyggnader.

H&M, Gekås Ullared och 14 andra svenska företag har skrivit på avtalet. 

Läs mer om varför brand- och byggnadssäkerhetsavtalet behövs här.