Samarbetspartner tagen av kambodjansk polis under textilarbetarprotest
11 mars 2013 Förra tisdagen greps fem medlemmar i nätverket Clean Clothes Campaign, varav en svensk medborgare, av polisen när de pratade med protesterande textilarbetare utanför en klädfabrik nära Phnom Penh. Arbetarna strejkade på grund av att 41 arbetare blivit olagligt avskedade för att de organiserat sig fackligt. Under strejken har arbetarna utsatts för polisbrutalitet. En grupp okända män som sägs ha kopplingar till textilfabrikens ledning, har också med påkar utrustade med spikar, slagit sju arbetare.
Arbetarna säger att textilfabriken, E-Garment, producerar kläder till välkända företag som Diesel och Esprit. Fabriken är känd för att ha nära kontakt med den lokala polisen och har under en lång tid kränkt arbetarnas rättigheter.
De gripna från Clean Clothes Campaign (CCC), som är ett nätverk som Fair Trade Center samarbetar med, togs till den lokala polisstationen, där de blev förhörda i över sex timmar.
– Om kambodjansk polis uppehåller personal från utländska organisationer för att endast ha närvarat utanför en textilfabrik, kan man föreställa sig det förtryck som de fackligt ansluta utsätts för här på daglig basis, säger Carin Leffler, svensk medborgare som arbetar för CCC i Norge och som var en av dem som togs in av polisen till förhör.
Tack vare hjälpen från C.CADWU (Coalition of Cambodian Apparel Workers’ Democratic Union), en kambodjansk fackförening som Fair Trade Center har nära relationer med, kunde de gripna släppas av polisen strax innan midnatt. Frisläppandet gladde speciellt en grupp på över 50 arbetare från fabriken, lokala fackföreningsrepresentanter och arbetsrättsorganisationer, som samlats utanför polisstationen och vakat under förhören fram till frisläppandet.
Strejken vid textilfabriken började den 28 januari efter att fabriksledningen vägrat genomföra ett avtal med C.CAWDU om att återanställa 33 fackföreningsmedlemmar, ignorerat beslut från det kambodjanska tvistelösningsrådet, och fortsätter att vägra återanställa åtta fackföreningsledare från C.CAWDU. Fackföreningsledarna avskedades efter att de attackerats av okända män inne i fabriken 2010.
– Jag har arbetat här i 8 år. Vi är ledsna för att fabriksledningen inte vill ge oss våra arbeten tillbaka och respektera avtalet, säger en arbetare som också är medlem i C.CAWDU och som deltog vid den fredliga protesten.
Arbetarna kräver först och främst att de avskedade fackföreningsmedlemmarna ska få återgå till sina arbeten och att de finansiella belopp som de juridiskt sett har rätt till betalas ut. De kräver även att fabriksägaren och polisen ska stoppa våldet samt att de internationella klädmärkena ska säkerställa att föreningsfriheten uppehålls.