Livsfarliga jeans tillverkas fortfarande i Bangladesh
29 mars 2015 Textilarbetare i Bangladesh fortsätter att exponeras för den dödliga och obotliga sjukdomen stendammslunga. Rapporten Deadly Denim som släpps idag av nätverket Clean Clothes Campaign visar att fabriker som exporterar jeans fortsätter att använda sandblästringsmetoden.
Rapporter
2010 publicerade Fair Trade Center en rapport om hur sandblästring av jeans, som görs för att plagg ska se slitna ut, hade lett till att textilarbetare i Turkiet drabbats av sjukdomen stendammslunga. Metoden som redan förbjudits i många europeiska länder, förbjöds även i Turkiet 2009 efter att textilarbetare dött och många insjuknat. Flera klädföretag, bland andra Gina Tricot, Lindex, Kappahl och H&M meddelade under 2010 att de skulle sluta använda sandblästring i sin produktion.
Den nya rapporten från Clean Clothes Campaign (CCC) tittar på hur sandblästringsproduktion ser ut i Bangladesh, ett land där en betydande del av klädproduktionen till Europa sker. I rapporten framkommer att det är mycket svårt att verkligen vara säker på att jeans inte sandblästras trots förbud från köpare.
”De märken som har förbjudit metoden måste tydligt redovisa hur de ser till att förbudet efterlevs, exempelvis i sina hållbarhets-redovisningar”, säger Eléonore Elfström Fauré, projektledare på Fair Trade Center.
Förbudet har lett till en del förbättringar, vissa fabriker har delvis eller helt stängt sina sandblästringsanläggningar eller använder sig av en sand av bättre kvalitet, med mindre kvarts. Men andra fabriker fortsätter med processen och en manager på en av fabrikerna menade att det är svårt att åstadkomma den slitna designen utan att använda sandblästring. Arbetare på flera fabriker vittnar om att de blivit instruerade att sandblästra, även om köpare har förbjudit processen, om de riskerade att inte hålla leveranstiderna. Andra nämner att sandblästring sker på natten för att man inte ska bli påkommen vid fabriksinspektioner.
Enligt rapporten har en del arbetare vid fabrikerna andningssvårigheter och ihållande hosta. De använder gammal utrustning och arbetar upp till 12 timmar per dygn utan skyddsutrustning och i rum som saknar ventilation.
Medvetenheten är också låg bland läkarkåren i Bangladesh kring kopplingen mellan sandblästring i textilindustrin och stendammslunga. Många arbetare får därför fel diagnos och fel behandling.
“Turkiska läkare upptäckte stendammslunga bland textilarbetare för nästa tio år sedan. Det är upprörande att textilarbetare i andra länder fortfarande riskerar sina liv för en modetrend” säger Dominique Muller koordinatör för Killer Jeans kampanjen på nätverket Clean Clothes Campaign.
CCC rekommenderar alla klädmärken att inte beställa från fabriker där sandblästring sker och att samarbeta med lokala fackföreningar och arbetsrättsorganisationer för att se till att förbudet respekteras.
Nätverket CCC och dess samarbetspartners efterfrågar också andra åtgärder för att sandblästring ska försvinna, exempelvis att nationella regeringar förbjuder processen och att EU förbjuder importen av sandblästrade jeans. Vidare vill CCC att textilindustrin inkluderas i WHO och ILO:s arbete för att få bort stendammslunga och att det utvecklas ett nationellt program i Bangladesh.