En klädindustri fri från sexuella trakasserier
Sömmerskor utsätts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Bland annat för att de köpande modeföretagen saknar rutiner för att fånga upp trakasserierna.
En studie i Bangladesh visar exempelvis att 70 procent av sömmerskorna har upplevt sexuellt våld eller trakasserier på arbetsplatsen.
De köpande modeföretagen saknar också ofta rutiner för att se till att kvinnorna i fabrikerna vågar berätta om de blivit utsatta. För att skapa den trygghet som krävs måste intervjuer göras av andra kvinnor, utanför arbetsplatsen och i grupper med enbart kvinnor.
Resultatet av att problemen inte fångas upp är att förövarna inte stoppas och straffas, utan problemen fortsätter år efter år.
Svenska klädföretag har ett ansvar att erkänna problemet, se till att fabrikerna har nolltolerans mot sexuellt våld och trakasserier i praktiken och att sömmerskor kan rapportera om problemen utan att de blir av med jobbet, förvägras ledighet eller bestraffas på annat sätt. Det kan bland annat göras genom samarbete med kvinnorättsorganisationer och genom att garantera att rätten till facklig organisering respekteras på fabriken. Då kan fackklubben ta emot rapporter om sexuellt våld och trakasserier och ta upp det med ledningen.
Vill du stötta kampen för en klädindustri fri från sexuella trakasserier? Det här kan du göra:
- Bli medlem! Under 2021 kommer Fair Action att lyfta frågan om våld mot kvinnor i modeindustrin för att få svenska företag att agera. Stötta vårt arbete genom att bli medlem via den här länken.
- Fråga företaget! Se till att fråga klädmärket, skobutiken eller onlinekedjan hur de hanterar sexuella trakasserier och våld i sina leverantörsled.