25 september: Living Wage Action Day

25 september 2024 uppmärksammas för första gången “Living Wage Action Day”, på initiativ av det internationella nätverket Clean Clothes Campaign.

Living wage action day 25 september

25 september uppmärksammas Living Wage Action Day.

25 september: Living Wage Action Day

25 september 2024 uppmärksammas för första gången Living Wage Action Day. Syftet med dagen är att årligen uppmärksamma arbetares rätt till löner de faktiskt kan leva på, så kallad levnadslön. Det handlar också om att få igång en global rörelse som kämpar för att säkerställa levnadslöner för textilarbetare.

Initiativet till Living Wage Action Day kommer från det internationella nätverket Clean Clothes Campaign, som Fair Action, som enda svenska organisation, är medlem i.

Om levnadslön

En levnadslön är en lön som gör det möjligt för en människa att försörja sig själv och sin familj.

En levnadslön är en tillräckligt hög lön för att en arbetare ska ha pengar till mat, sjukvård, boende, transport, kläder, sparande och barnens utbildning.

Rätten till en levnadslön är en mänsklig rättighet och inget företag kan påstå sig värna om mänskliga rättigheter så länge lönerna inte täcker arbetarnas och deras familjers grundläggande behov.

Inte ett enda klädmärke betalar alla sina arbetare levnadslöner. Istället spenderar de miljoner på VD-löner, förstörelse av returnerade eller osålda klädesplagg, utdelning till aktieägare och aktieåterköp.

  • 9 av 10 textilarbetare i Bangladesh har inte råd med tillräckligt mycket mat till sig själva och sina familjer (Oxfam, 2021).
  • Textilarbetare tjänar i genomsnitt 49,5 % mindre än en levnadslön (Industry Wage Gap Metric, 2024).
  • 72% av klädföretag kan inte ens dela med sig av en plan för att uppnå levnadslöner (Fashion Transparency Index, 2023).

Levnadslön vs. minimilön

  • Minimilönen är den lägsta lön en arbetare får tjäna enligt nationell lag.​
  • Den räknas ut och fastställs av landets regering. ​
  • Den lagstadgade minimilönen ligger ofta under nivån för en levnadslön.​​
  • Med andra ord, även om fabrikerna följer lagen har arbetarna ingen chans att klara sig på sin lön. Det måste ske en förändring! ​