Sätt press på företag genom att ställa en fråga!

Fair Action anser att det är företag som bär det stora ansvaret i att ställa om till rättvisa affärsmodeller som tar hänsyn till både människor och miljön. Men som konsument har du makt att påverka! Ett sätt att påverka är att kontakta ett företag och ställa frågor om hur de arbetar för att minska sin miljöpåverkan och för att säkerställa bra arbetsvillkor. På så sätt gör du det tydligt för företaget att detta är något som deras kunder efterfrågar. Ju fler vi är som ställer krav desto större press får företagen på sig att förbättra sin verksamhet! 

På den här sidan kan du läsa tips och trix för att kontakta företag. Just nu fokuserar vi särskilt på klädindustrin och hur de arbetar med cirkulär ekonomi och en rättvis klimatomställning – läs mer om vad det innebär längst ner på sidan. 

Så här gör du – steg för steg

Steg 1: Välj ett (kläd)företag att kontakta

Till din hjälp har vi här samlat några stora klädföretag som verkar i Sverige. Om du har tid kan du gärna läsa på om hur företaget själva beskriver sitt hållbarhetsarbete – ofta lovar de mycket men ger knapphändig information om vad de faktiskt gör.  

Steg 2: Formulera din fråga (eller låna en)

Försök att fråga så konkreta frågor som möjligt, till exempel om företaget har mål som de arbetar mot eller om det finns en plan för att nå dit.  Här finns några exempel på frågor som handlar om rättvis klimatomställning och om cirkulär ekonomi.  

  • I tider av klimatförändringar och miljökatastrofer, hur arbetar ni för att minska ert miljöavtryck? 
  • Hur säkerställer ni att era underleverantörers fabriker är anpassade för stigande temperaturer och andra utmaningar kopplade till klimatförändringar?  
  • Hur säkerställer ni att arbetarnas perspektiv lyfts i arbetet för att klimatanpassa er produktion?  
  • Arbetar ni för att införa cirkulära affärsmodeller? Har ni en plan för detta? Hur ser den ut? 
  • Hur stor andel av det material som ni har i era produkter kommer från återvunna material? 
  • Hur stor andel av de kläder som ni producerar säljs aldrig? Vad gör ni med kläderna som inte säljs? Har ni en plan för att minska den mängden?  

Steg 3: Skicka din fråga

Och skicka gärna en kopia av mejlet till oss genom att lägga till info@fairaction.se som kopia! 

Steg 4: Invänta svar (och ställ följdfrågor)

Om du inte blir nöjd med det svar som du får – ställ följdfrågor! Be om underlag, förtydliga att de inte svarade på din fråga eller ställ nya frågor – det är genom att inte acceptera vaga och undvikande svar som vi sätter press på riktigt. Fråga gärna oss om råd kring följdfrågor!

Idag är klimatförändringar ett faktum – redan nu påverkas många människor runt om i världen av stigande temperaturer till följd av våra växthusgasutsläpp. I Asien lider uppskattningsvis 75% av värmestress i arbetet, och i Bangladesh tvingas människor fly då deras byar översvämmas. Klädindustrin uppskattas idag stå för upp till 10% av globala utsläpp, samtidigt som textilarbetare har dåliga arbetsvillkor och skydd mot effekterna av stigande temperaturer. En klimatomställning måste ske men den måste dessutom ske på ett rättvist sätt så att alla, oavsett var du bor eller arbetar med, kan vara trygg i att du inte lämnas utanför.  

I en rättvis klimatomställning krävs dels att arbetare har löner de kan leva på, sociala skydd och hälsosamma arbetsmiljöer men även att de själva får vara med och påverka i beslutsfattande. Även produktionen och konsumtionen måste bli hållbar, exempelvis genom att minska överproduktionen av varor.

Cirkulär ekonomi är en ekonomisk modell som syftar till att cirkulera våra material och produkter så länge som möjligt för att på så sätt minska avfall. Det innebär till exempel att produkter ska designas för att kunna användas länge, repareras och återvinnas. Samtidigt är det viktigt att minimera mängden produkter som produceras, materialet i dem samt eventuella förpackningar. Cirkulär ekonomi innebär också ett skifte från ägande av produkter till att istället nyttja funktionen av produkter genom att hyra eller låna.  

I klädindustrin växer intresset för cirkulär ekonomi – allt fler företag erbjuder reparationer, second-handförsäljning och använder återvunna material i sina kläder. Men sådana initiativ utgör en ytterst liten del av deras totala verksamhet – kläder produceras fortfarande i enorma mängder, upp till 40% av alla kläder som produceras säljs aldrig, och endast 1% av alla kläder som produceras återvinns till nya kläder. Med andra ord är det mycket snack och lite verkstad.