Dialog med H&M om Kambodja

2 november 2016

I juni 2016 bjöd Fair Action in H&M till ett möte med syftet att följa upp rapporten ”A short-term solution” som handlar om korta arbetskontrakt hos H&M:s leverantörer i Kambodja. På mötet skulle förutom Fair Action och H&M också Tola Moeun, chef på organisationen CENTRAL delta. H&M hänvisar till att man vill ha mötet i Kambodja och därför har inget möte blivit av.

/2 november, 2016/Nyheter/
kambodja

Många av H&M:s leverantörsfabriker i Kambodja anställer personal år efter år på kontrakt så korta som två till sex månader. Foto: CENTRAL

Fair Action tog kontakt med H&M och bjöd in till ett möte som skulle äga rum i Stockholm någon gång under 17-19 oktober 2016 då Tola Moeun från organisationen CENTRAL skulle vara på Sverigebesök. Tola Moeun är en av Kambodjas främsta arbetsrättsexperter och CENTRAL var samarbetspartner till Fair Action i arbetet med rapporten ”A short-term solution” (2015).

H&M besvarade våra kontaktförsök men förhalade bokning av datum. 19 augusti föreslog H&M att mötet skulle hållas i Kambodja på deras lokala kontor. Vi svarade då att Fair Action inte har medel att åka till Kambodja, men att ett möte mellan CENTRAL och H&M:s representanter i Kambodja skulle kunna ske som en uppföljning till mötet i Stockholm.

Den 17 oktober 2016 skrev Fair Action, CENTRAL och Framtiden i våre hender på Aftonbladet Debatt om att H&M:s leverantörer fortsätter använda korta arbetskontrakt i Kambodja, trots problemen som detta medför för arbetarna. Samma dag publicerade H&M ett pressmeddelande där det stod att Fair Action och CENTRAL tyvärr tackat nej till mötesinbjudan ifrån dem. Vi påtalade det felaktiga i H&M:s formulering och de ändrade sedan i pressmeddelandet till att Fair Action och CENTRAL tyvärr ännu inte accepterat deras inbjudan till ett möte i Kambodja.

Fair Action för alltid dialog med de företag vi granskar, för att förstå verksamheten, diskutera rekommendationer och följa upp åtgärder som företagen åtagit sig att genomföra. Dialogen förs normalt med huvudkontoret, vilket fungerat bra under många år med H&M.

Tola Moeuns besök genomfördes som planerat den 17 – 19 oktober och han intervjuades bland annat av DN.

Fair Action kommer fortsätta att försöka få till stånd ett möte med H&M för att följa upp kring arbetsvillkoren i fabrikerna i Kambodja.