Mat

När det gäller bananer verkar vi svenskar ha förstått – det är den Fairtrademärkta sorten som gäller. Men det finns en lång rad andra kategorier livsmedel där arbetare utnyttjas i tillverkningen: Ris, kakao, socker och bönor. Du som konsument har stor makt att påverka genom dina dagliga val i matbutiken.

Migrantarbetare i Thailands kycklingindustri tvingas acceptera usla arbetsvillkor eftersom de sitter fast i skulder till sina arbetsgivare. Foto: Jonas Gratzer

Hur kan jag göra hållbara val i mataffären?

Livsmedel är ett område som har kommit förhållandevis långt när det gäller både social och miljömässig hållbarhet och flera trovärdiga produktmärkningar finns i dag för konsumenter att välja mellan. Många butiker håller ständigt ett stort utbud av ekologiska varor och försäljningen av dessa ökar hela tiden. Genom att köpa ekologiskt minskar inte bara miljöpåverkan utan också risken att de som arbetat i produktionen utsatts för farliga bekämpningsmedel.

Även om vi konsumenter verkar ha fattat galoppen och satt press på våra handlare att köpa in schyst producerade varor, finns det fortfarande väldigt mycket mer att göra. Inte bara i fattiga produktionsländer som Indien, Sri Lanka och Colombia, utan även här på hemmaplan.

Vilken märkning ska jag välja då? Kolla här för att skilja dem åt.

Rapporter från Swedwatch

Fair Actions samarbetspartner Swedwatch har granskat svenska företags produktion av en rad olika livsmedel:

Ananas och Mango

Fruktade kemikalier på Costa Ricas plantager (2013)

Blåbär

Landet där Skellefteå heter Khon Kaen (2013)
Mors lilla Olle; Ingen ser skogen för alla träd – vem tar ansvar för helheten? (2012)

Fisk och skaldjur

Vet du vad din middag åt till frukost; En rapport om fiskmjöl (2012)

Kaffe

Dyrare kaffe är bra – Om odlarna får sin del av kakan (2011)
Etik för dyrt för svenska kaffebolag (2010)

Kyckling

Vingklippta rättigheter – Kycklingproduktion i Thailand (2015) 

Soja och kött

Mer Soja – Mindre mångfald; En granskning av sojaimporten från Brasilien (2012)

Vin

Vinets väg från druva till glas – En granskning av Systembolagets hållbarhetsarbete (2013)
Ömsom vin ömsom vatten – Uppföljning av granskningen av Systembolaget (2015)